Cherry-picking bland råttor av bluffande forskare

”Forskare strävar främst efter att få uppmärksamhet från kollegor och vet riskerna med att presentera vinklade eller fejkade resultat; inom den parallella vetenskapen strävar man efter medial uppmärksamhet och vet att i de sammanhangen är så kallad cherry-picking av data praktiskt taget riskfritt. Därför kan man – såsom skedde nyligen i Frankrike – utan risk presentera data på råttor som påstås ha fått tumörer av att äta genmodifierad (GM) majs, men förtiga att kontrollgruppen av råttor utvecklade tumörer i samma utsträckning. Genomslaget blev enormt och den lilla detaljen om kontrollgruppen drunknade i det allmänna bruset.”

För oss som hängt med i klimatdebatten är det ingen nyhet att forskare och media kan vinkla saker väldigt mycket och helt utan realistiska nyanser.

Intressant sågning i Curie. I alla fall för oss förnekare och skeptiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *