Dagens dårskap

Spikmattor i plast har utnämnts till sommarens storsäljare av Svensk Handel. De har anammats av många svenskar, som betalar från femhundralappen och uppåt för en matta.

Detta enligt artikel i DN.

Vissa människor går (eller snarare ligger) tydligen på vad som helst.

”Den gör ont. Den kostar flera hundra kronor. Den sägs bota det mesta från ryggont och huvudvärk till sömnproblem och stress. Men plastpiggarna i sommarens säljraket, spikmattan, saknar vetenskapligt visad effekt.”

– Det är ju bara trams, säger Martin Ingvar, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI), om marknadsföringen av spikmattorna.

Tacka fan att det är trams. En självupplevd effekt, placeboeffekt, kan man få av vad som helst man tror på. Frågan är hur folk kan börja tro att det är hälsosamt att trycka vassa föremål mot kroppen??

Att smärta framkallar ”…smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin” är förvisso sant. Men det löser ju inte problem som sjukdomar eller skador.

En alldeles gratis lösning med samma effekt när det gäller smärta och endorfiner torde vara gammal hederlig aga, smisk på stjärten!

Eller en rungande örfil!

Eller en spark i arslet!

Bara du inte blir skadad utan endast får gör ont så du får endorfiner så funkar ju det lika bra som att ligga på en spikmatta.

Det här är billigare men lika effektivt som en spikmatta.

Det här är billigare men lika effektivt som en spikmatta.

3 tankar kring ”Dagens dårskap

 1. per-erik nilsson

  Är det något som är trams då är det som David Ingvar säger, och det är det nästan utan undantag, jag har haft stor hjälp av min spikmatta, och ALLA jag känner som har köpt den är mycket nöjda, dom där fantasilösa vetenskapsmännen tror att allt som inte är tillverkat i ett labratorium, det fungerar inte, tack och lov finns det människor som tror annorlunda..

 2. Mikael M

  Ja. en upplevelse borde definitivt vara självupplevd som nu med denna spikmatta.
  Ingen annan kan egentligen inte säga till mig hur jag ska känna.
  Eller tror jag inte på min egen känsla att jag behöver nån studie där någon har bestämt vad jag ska känna.

  När jag lägger mig på en spikmatta fokuserar min hjärna på smärtan och jag kan för en kort stund glömma bort all aktivitet av tankar.
  Sen kommer värmen och välbehagskänslan som en paus av alla tankeströmmar.

  Jag tror även den känslan överväger den onda axeln, huvudvärken om inte för en liten stund av befrielse som gör det värt att lägga sig på spikmatta.

 3. Andreas

  För hundra år sen var det inne att dricka radioaktivt vatten, det sades att det skulle hela allehanda krämpor och ge längre liv. Det fanns många märken av detta vatten och folk köpte och drack. De upplevde att det gav en positiv effekt. Idag vet vi att radioaktivitet egentligen inte är så nyttigt… Kanske nåt att tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *