Även en skurkstats djävul kan kritiseras

Allvarligast var helgens utspel från Irans riksåklagare Qorbanali Dori-Najafabadi. Han erkände utan omsvep på en presskonferens att det har förekommit tortyr i fängelser mot gripna demonstranter, liksom andra ”plågsamma incidenter som inte kan försvaras”.

– De som var involverade bör bestraffas, sade riksåklagaren och refererade bland annat till Kahrizak-fängelset där flera intagna har dött till följd av tortyren. Redan har anstaltschefen där avsatts och arresterats tillsammans med tre medarbetare.

Citat ovan från DN. Men troligen blir det ingen förbättring, även om det är glädjande att konservativa (religiösa) har uttalat sig ogillande mot tortyren av den politiska oppositionen. Dessa konservativa står dock för en primitiv medeltida syn på människor och jämställdhet så någon sekulär hjälp kommer inte därifrån.

Så länge Irans grundlag ger politisk makt åt de religiösa ledarna kommer det aldrig att bli riktigt bra. Jämför med den muslimska politiska motsatsen Turkiet, där det står i grundlagen att landet ska vara sekulärt.

I Turkiet försvarar militären den världsliga icke tokreligiösa linjen. Att militären kan lägga sig i det politiska är i sig inte bra, men så länge de försvarar demokratin mot religiöst vanvett så är det ändå helt ok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *