Så sätter du ett företag i konkurs

– Det är ett hål i lagen. Det finns inga rutiner i tingsrätten. Vem som helst kan skicka in en konkursansökan och signera den, utan att tingsrätten kollar att det stämmer. Underskriften på ansökan liknar inte ens någon av våra, men det finns ingen som kontrollerar detta, säger Haris Nuspahic.

Det är förvisso olagligt att förfalska en signatur/identitet så här, urkundsförfalskning kallas det för, men är du beredd att ta den risken är det alltså lätt att jäklas med företagare du ogillar.

Förra året fick Scandjet ett oväntat betalningsföreläggande på 30 miljoner kronor från Kronofogden. Ett sökandeombud, för en firma placerad på Kennedy Avenue, Nicosia på Cypern, hävdade att Scandjet gjort en ”olaga värdeöverföring av bolagets aktiebaserade tillgångar”.

När Kronofogden kontaktade det ombudet, en svensk advokat, hävdade han att han inte hade med saken att göra. Ingen hörde av sig och ärendet avskrevs.
– Det där är ytterligare ett hål i lagen. Det räcker att skriva till enheten för summarisk process hos Kronofogden och hävda att ett företag är skyldigt miljoner. Vi var inte skyldiga några pengar, men det blev ändå advokatkostnader för oss, säger Haris Nuspahic.

Lika lätt är det alltså i nuläget att tvinga ett företag att behöva försvara sig för Kronofogden. Bara att skriva till enheten för summarisk process hos Kronofogden och hävda att företaget är skyldigt pengar.

Källa och lästips. [Uppdatering 19 jan -10. Länken till källan GP borttagen, eftersom den slutat fungera.]

1 tanke kring ”Så sätter du ett företag i konkurs

  1. Ben

    Ingen rök utan eld,

    Så oskyldiga är nog inte herrarna som försvara sig i media, själva har dom begått ett antal grova brott såsom urkundsförfalskningar och bedrägerier i miljonklassen.

    Blir patetiskt när fd brottslingar skall gråta ut i media att dom blivit utsatta för något som de själva sysslat med tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *