Smutskastning fungerar!

Olle Wästbergs skriver intressant om att negative campaigning = smutskastning = negativa valkampanjer = kritik mot meningsmotståndare oftast inom politiken, faktiskt fungerar. Det är därför som de finns kvar.

Den mest kända negativa TV-annonsen handlade om Willie Horton, den livstidsdömde våldtäktsmannen som Massachusetts guvernör Michael Dukakis givit tidsbestämt straff. När Horton släppts ut våldtog han och mördade på nytt. Annonsen var en viktig faktor i George HW Bushs valseger 1988.

I en uppmärksammad bok redan 1976 hävdade forskarna Stephen Ansolabehere och Shanto Iyengar ”demobiliseringshypotesen”, d v s att de negativa kampanjernas viktigaste roll inte var att vinna över nya anhängare, utan att få de svagt motiverade på motståndarsidan att stanna hemma. Det negativa skapar osäkerhet – och ibland avsmak – som gör att väljarna föredrar sofflocket. Janerik Larsson, som spelat stor roll i flera åsiktskampanjer (fri radio, löntagarfonder, EU, euron) menar att nej-sidans negativa kampanj mot euron kan ha demobiliserat potentiella ja-röstare.

Statskunskapsprofessorn John G Geer menar, efter att ha undersökt en rad negativa annonser att negativiteten är mycket bättre än vi trott. Attackannonserna spelar på känslor, men annonserna måste vara sanna – och är det. De negativa annonserna bygger nästan alltid på en dokumentation och speglar ideologiska skillnader. (Det var faktiskt så att Dukakis 1988 släppte ut brottslingar, lade in veto mot dödsstraff och ovillkorligt fängelse för langare.) De positiva annonserna är nästan alltid svepande, de negativa precisa. Internet har dessutom den fördelen att påståenden och rykten omedelbart kan analyseras och dementeras. Ett exempel är hur de förfalskade dokumenten om att George W Bush skulle smitit från värnplikten snabbt dementerades och ledde till en medieskandal.

Det negativa måste vara i någon bemärkelse sant och också överensstämma med väljarnas föreställningar. Väljarna blir också mer sofistikerade – de kan lättare gå till källan.

SLUTSATS: Jag ska fortsätta att smutskasta politiker, men akta mig för att kasta skit utan substans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.