Jan Guillous anti-meriter

Jan Banan Guillou erkänner att han jobbat åt Sovjetkommunisternas underrättelsetjänst KGB. Att det bara var journalistik kanske är sant, men att han & FIB/Aktuellt skulle försöka avslöja KGB:s verksamhet i Sverige – det luktar efterhandskonstruktion.

Detta med tanke på Guillous kommunistiska sympatier och alla övriga snedsteg, av vilka jag nämner några nedan.

Någon gång våren 2001 skriver Guillou ett debattinlägg i Expressen där han skämmer ut sig fullständigt genom att svamla om en massa saker han inte förstår. Trots att IT-konsultbolaget HiQ slog sina prognoser under 2000 så kallar han ledningen för kriminell bara för att dem sålde innan aktien gick ned.

Guillou ifrågasatte om HiQ alls hade någon verksamhet! Undrar hur en person som vid denna tidpunkt var ordförande i publicistklubben ostraffat kunde ljuga så om ett av dem mest välskötta konsultbolagen på Stockholmsbörsen.

”Journalisten” Guillou hade tydligen missat helt när det gäller det mest grundläggande inom journalistiken, nämligen att researcha.

I samma debattinlägg hävdar Guillou dumt nog att Finanstidningen och Privata Affärer köprekommenderat E-play, ett bolag som däremot visade sig sakna verksamhet. Varför kunde inte Guillou med all sin medievana förstå något så enkelt som att referaten i tidningarna bara var just referat, alltså en kort sammanfattning av i det här fallet Börsinsikts köpråd?

Att Börsinsikt haussade E-play får ju stå för dem, precis som att Börsinsikts medarbetare ägde aktier i bluffbolaget. Men en normalbegåvad människa  ger ju bara för det inte skulden på alla tidningar som ”avslöjar”, refererar, deras ”råd”.

Jag tror det var Uppdrag Granskning som en gång i tiden gick igenom styckmordsrättegången, där två kirurger till slut friades eftersom det inte gick att bevisa att de dödat offret, bara styckat det. Guillous skriverier i tidningarna jämfördes med den information som ett antal år senare gick att få fram, och det var knappt ett rätt från Guillous sida.

En gång angrep Jan Guillou en annan Jan, Josefsson på SVT. Kritiken gick ut på att Josefsson aldrig fällt någon höjdare.  Det angreppet kändes enligt mig mest som ett uttryck för att Guillou kommit i det manliga klimakteriet. Att Jan Banan mest ville ha uppmärksamhet och visa att han fortfarande kan.

I nuläget känns det som om Guillous medverkan i IB:s åsiktsregister var motiverat… Även om den lille kortärmade knubbisen troligen är helt ofarlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *