Vad händer nu, Zlatan?

Zlatan, grabben som har tagit Sverige och kanske även resten av världen med storm, är en man värd att beundra. Det är något med hur han tagit sig från botten till toppen som verkligen är värt att hylla honom för. Tänk att gå från en trasslig barndom kantad av våld och möten med socialtjänsten till att vara fotbollsspelaren vars namn är på allas läppar. Där kan vi snacka om att göra en ordentlig klassresa på alla sätt och vis. Själv har många aldrig lyckats bli något fotbollsproffs, men just Zlatan ser man ändå upp till.

Rätt många i Sverige har följt Zlatan nästintill nitiskt under hans karriär. Ni kan ana förvåningen för alla som sitter och ska kolla in liveodds på fotboll och hittar en artikel hos bet365 som avslöjade att hans nuvarande lag inte kommer ta sig till slutspelen i MLS. Att Zlatan skulle kunna hjälpa Los Angeles Galaxy ta sig ända fram var det nog många som hoppades på, men trots att han har spelat rätt bra under säsongen gick det inte hela vägen. Nu är det inte som att just det här är ett lag som alla svenskar hejar på, men det hade varit så fint att få se Zlatan vara hjälten som åter en gång bär laget till seger. Det går inte att hänga upp hela lagets framgång på en enda spelare, men det väcker en del frågor och funderingar kring om det är så att Zlatan håller på att bli för gammal för sporten.

Bild: Zlatan PSG av ?????? ???? (CC BY3.0)

Tidigare i somras avslöjade Zlatan att han tänker försvinna från offentligheten när han slutar spela. Det är förståeligt samtidigt som det känns trist att behöva tänka på att han inte är 20 bast längre och att det betyder att han så småningom kommer få lägga skorna på hyllan. Man kanske inte har lust att vara en offentlig person när man har barn och familj, och medierna i dag kan ibland bete sig som riktiga gamar. Det är ändå en konstig tanke att det någon gång kommer vara slut på tidningsrubriker som handlar om vår svenska fotbollshjälte.

Men, nu ska vi faktiskt inte deppa mer över det utan istället bjuda på en höjdpunkt från hans tid i Los Angeles Galaxy, som kanske snart är över; Dylan Hernandez som jobbar på New York Times skrev en gång att om Zlatan inte kan få invånarna i Los Angeles att bry sig om fotboll så finns det ingen som kan det. Han nämnde också något som var vettigt; Zlatans framgångar handlar inte om titlar utan om ifall han lyckas göra laget till en del av det dagliga snacket i sportvärlden. Det har han åtminstone till en viss del lyckats med, så som plåster på såren kan man väl ändå glädja sig åt att han även på andra sidan Atlanten har lyckats skapa en förändring. Låt oss nu alla hålla tummarna för att hans stjärnglans inte håller på att suddas ut utan att vi får se många läckra mål från honom även framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *