En stor anledning till avfolkningen från glesbygd och små orter

Av alla källor som är mindre lämpliga att diskutera samhällsförändringar väljer jag Den som skrattar förlorar podcast. Det var där jag fick höra först att Tranemo Kommun har tydligen anlitat en kommunpoet som läser upp vanliga meningar som dikt och det kostar 900 000 kr om året.

Nåja, det är tydligen staten som betalar och kommunpoeten Jimmy Alm gör väl rätt som försöker försörja sig på ett till synes lättvindigt sätt. Det är ju ingen verkshöjd att tala om i diktandet.

Efter kritiken har Tranemo Kommun förklarat:

”Det är poeten Jimmy Alm som äger projektet. Och det är han som sökt bidrag för projektet och fått 894 000 kronor från Kulturbryggan. Kulturbryggan är en del av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden och har som uppdrag att ge bidrag till nyskapande kultur.”

Om staten inte satsar smartare än så här på små orter förstår jag att arbetsmarknaden kanske inte alltid är den starkaste, skatterna de lägsta eller inflyttningen existerande. Meningslöshet bygger inte eftertraktade samhällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *