Snålhet bedrar vishet

Affärsvärlden skriver om världens troligen snålaste människa, Henrietta Howland Green.

Hon fick sedermera öknamnet “The witch of Wall Street” (Häxan på Wall Street). Varför är oklart men en av anledningarna tros vara att hon de facto var en av få kvinnor i en mansdominerad bransch.

Hetty dog 81 år gammal och lämnade efter sig mellan 100 miljoner och 200 miljoner dollar. Idag skulle det motsvara ett värde på runt 1,9 – 3,8 miljarder dollar.

Ändå unnade hon sig aldrig att äta annat än kalla havregryn i vatten eftersom hon var för snål för att koka upp dem till gröt.

Hennes snålhet gick även ut över hennes son. Han fick sitt ena ben amputerat eftersom Henrietta tog så lång tid på sig att hitta ett sjukhus som kunde utföra operationen gratis.

Om det där är sant, att hon lät hennes barn lida bara för att hon var så jädra snål, ja det var hon sjuk i huvudet.

Snålhet bedrar som bekant vishet.

Och låter man sin son lida bara för att man är kåt på pengar, ja, då är det kanske inte så konstigt om man beter sig som en häxa även i andra fall. Troligen var det därför hon kallades för häxa.

Särskilt som det i början av 1900-talet inte fanns mycket till jämställdhet.

”Jag köper aktier när de är lågt värderade och ingen vill ha dem. Jag behåller dem tills de gått upp och säljer när folk är angelägna att köpa, sa hon i en intervju med New York Times 1905.”

Säga vad man vill om hennes floskelbetonade investeringsfilosofi, men rätt hanterat fungerar det än idag. Ibland är det nämligen lönsamt att vara contrariens, alltså kärringen mot strömmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *