Månadens varning

Alla som inte viker ned sig som en fitta blir ibland anklagad för förtal. Så även jag, så även en man vid namn Johan Folin.

I Folins fall handlar det om förtal mot den enligt uppgift inkompetente fastighetsmäklaren Per Karlqvist på Husera.

Brottsbalken:

1 § Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Förtal kan det bli även om allt man säger är sant.

Förtal kan det däremot inte bli om man inte nämner vem det är rent ut.

Folin namnger mäklarens namn, men frågan är om det går att hävda att skräckupplevelsen han beskrivit är förtal. Det hela beror ju på om det finns ett (brottsligt) syfte att utsätta mäklar-Perra för ”andras missaktning”.

Kvällstidningarnas s k journalister klarar sig oftast undan förtal, så det här med syfte och uppsåt är inte helt lätt att bevisa bortom allt rimligt tvivel.

Om det hela är korrekt återgivet av Folin, och Mäklarsamfundet hävdar att allt den lille mäklaren gjort var rätt, ja då är det ju lika mycket en hyllning som en sågning.

Nu anser antagligen den lille mäklaren att det inte gick till som Folin beskrivit, och då står ord mot ord.

I en eventuell rättegång är det oftast ett sant nöje för den arge bloggaren att förklara hur verkligheten ser ut. Berätta om provokationerna man utsatts för, felaktigheterna som grannen) eller mäklaren eller vem det nu är man bloggat om) gjort.

Det blir mycket jobbig uppmärksamhet för de som anklagar en för förtal. Det ska de som agerat fel och skämt ut sig tänka på innan de ringer snuten.

Rättegångsprotokoll är offentliga. Det går alltid att lämna utdrag från dessa till grannar, vänner, mäklarfirmans kunder, folk man möter på stan etc. Så att alla får läsa vilka sanningar som bloggaren ifråga sagt under ed i domstol.

Det är troligen det bästa trumfkortet en bloggare kan ha.

Och det handlar ju inte om ett oprovocerat påhopp från någon bloggare, utan det vi skriver har ju orsakats av stora provokationer. Och sånt innebär ju förmildrande omständigheter. Och provokationerna vi utsatts för finns det ju vittnen till.

Inte konstigt att Karlqvist på Husera nu backar och inte vill polisanmäla Folin. ”Mäklaren” verkar inte ens vilja förklara sig…

1 tanke kring ”Månadens varning

  1. Svenneh

    Mötte en sån i vår trapp och hon har lika mycket vett nu som förr. Det vill säga inget inte ens som ordförande hade hon vett hon är bara en fitta på andra våningen som finns som lus och andra skadeinsekter finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.