Circus Chavez rullar vidare

Venezuelas galning och halvdiktator Hugo Chavez har kört ekonomin så pass i botten att man tvingats devalvera rejält. Men för att stoppa de prisökningar som brukar följa en valutaförsvagning (det blir dyrare att importera), ska den inkompetente Chavez sätta in militär och stjäla de företag som höjer priset.

Redan har 70 företag fått lägga ned verksamheten bara för att de gjorde det enda de kan göra för att kunna överleva efter en devalvering, nämligen höja priserna. Stiger kostnaderna då måste priset höjas, annars får man lägga ned och då blir folk arbetslösa och fattiga.

Redan innan devalveringen var inflationen smärtsamt höga 25 procent.

– Genom att fastställa en växelkurs på 4:30 bolívar per dollar devalveras venezolanernas livskvalitet automatiskt; nu har vi bara hälften av de pengar som vi hade tidigare, säger Caracas borgmästare Antonio Ledezma, en av Chávez starkaste kritiker.

Så sant. Chavez socialism (kommunism?) leder till fattigdom.

Devalveringen var kanske nödvändig, men det är främst orsaken till devalveringen som är Chavez fel. Hade han gjort sitt jobb istället för att stjäla bilfabriker, stjäla hotell och förbjuda golf, stjäla fabriker för ris och kaffe samt råvaruproduktioner, samt stänga radiostationer, hade landets ekonomi mått bättre.

För mycket vänsterpolitik och för lite demokrati leder ALLTID till fattigdom.

Att sen pajasen vill se en sosse-såpa för att hjärntvätta folket är inte oväntat. Eller som Johan Norberg skrev i DI idag:

”I takt med att Hugo Chávez popularitet minskar har han blivit allt mer maktfullkomlig. Om låga råvarupriser gör att han får majoriteten emot sig kan han komma att montera ned demokratin fullständigt.”

Enligt artikel i DI 11/1 är Venezuela dessutom ett av de tre länder där du löper störst risk för kreditförluster p g a statskonkurs motsvarande den i Argentina 2002. Inte konstigt att röde Hugo är röd i nyllet av panik och vill påverka folk allt mer. De som ännu inte flytt landet, vill säga. De rikaste och mest välutbildade sägs redan ha flytt i stor utsträckning.

Chavez vet att om han tappar makten kommer han att ställas till svars för allt han ställt till med. Det lär bli ett fruktansvärt pris för en fruktansvärd liten man.

Däremot vet jag inte vad jag ska tro om att de uppger sig ha sett amerikanskt stridsflyg i landets luftrum.

2 tankar kring ”Circus Chavez rullar vidare

  1. Pontus

    Den som tvivlar på Chavez ambitioner bör göras medveten om att han redan tidigare har deltagit i kuppförsök.
    http://en.wikipedia.org/wiki/1992_Venezuelan_coup_d%27%C3%A9tat_attempts

    Det är väldigt märkligt att detta aldrig nämns. I media borde de benämna honom ”den tidigare kuppledaren” istället för ”president”, så att folk fattar vad det egentligen handlar om för slags person. Socialister ser ofta demokratin som ett medel snarare än ett mål. Så fort en socialist har segrat i ett demokratiskt val så ”behövs” demokratin inte längre. Det framgår med tydligthet att detta även gäller Chavez.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *