Dagens Dumhet

”Jag tror att oljepriset kommer att ligga kring dagens nivåer eller öka någon procent under de kommande åren, det kommer att dröja ungefär 20 år tills dess vi ser nya rekordnivåer.”

Jag läser Dagens DumhetDI där Bjarne Schieldrop på SEB tydligen inte tror på peak oil i närtid, utan lever med uppfattningen att Saudiarabien har nästan hur mycket olja som helst.

Själv tror jag att inget oljefält kan vara evigt, och efter 50 år kan det inte vara allt för långt kvar tills Saudiarabiens billiga olja peakar på allvar. De flesta andra gamla oljeproducerande länder har ju sjunkande produktion av åtminstone den billiga oljan.

USA, Storbritannien och Norge har nått peak oil trots de senaste årens oljeprisrallyn. Av världens 65 största oljeproducerande länder har 55 redan nått sin topp.

Saudierna själva är en lika trovärdig källa som Nordkorea, så det är ju ingen idé att bry sig om vad dem och OPEC säger.

”Saudiarabien styr oljepriset just nu. De vill förhindra allt för stora investeringar i alternativa energikällor genom att hålla priset nere. Samtidigt vill de att det ska vara fortsatt gynnsamt att utvinna olja ur oljesand. De vill inte heller skada den globala utvecklingen med en för hög prisnivå, säger Bjarne Schieldrop.”

Trots att de försökte kunde inte OPEC få oljan att stiga över 30-35 dollar under högkonjunkturåret 1999, de kunde inte stoppa oljan från att stiga till skadliga 150 dollar per fat 07/08, och de kunde inte stoppa den från att falla ned till 35-40 dollar per fat i början av 2009, etc.

Man ska nog inte bry sig om vad SEB säger heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *