Filmklassiker: 1200 miljarder skäl att titta

Alla har vi väl någon gång vaknat mitt i natten med ett skrik och undrat hur mycket av våra gemensamma skattepengar som Handelsflottans Kultur & Fritidsråd, Nämnden för Hemslöjdsfrågor, etc tar varje år.

Och framförallt varför i helvete då?

Nej, kanske inte alla har. Men vi borde ha.

Martin Borgs film ”1200 miljarder” ställde frågan varför staten slösade pengar på sånt som inte är sjukvård, utbildning, brandförsvar och polis. Som hemslöjd:

”Om jag skulle gå omkring och skramla med en bössa på stan, så finns det två alternativ. Antingen så ger folk pengar, eller så ger folk inte pengar. Och om dem inte ger pengar, då är frågan varför dem ska behöva betala för det i alla fall via skattsedeln. Eller så ger dem pengar, och då är också frågan varför man skulle vilja ta det via skattsedeln.”

Vilken jädra bra frågeställning.

Bara det som är nödvändigt borde gå via skattsedeln. 2006 drog Skatteverket in 1200 miljarder kr, därav namnet på filmen.

Både 2006 och 2010 inför valen var läge att filmen ”1200 miljarder”:

Jag och alla andra i detta land är ofrivilligt med och betalar Dalarnas mentalvårdsmuseum, tennfigursmuseum, indianmuseum, sliptstensmuséet i Orsa!

Och Hattmuséet i Borlänge.

2 miljarder kr går varje år till opinionsbildning, alltså staten säger åt oss vad vi ska tycka och göra. Ibland kan det vara bra, ibland förmynderi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *