Gudrun Schyman hjälper de rika

Jag har ett litet tillägg till Schymans pajasartade pengabål i Almedalen.

Ja, egentligen inte jag utan två professorer vid namn John Hassler och Per Krusell.

”Penningmängden minskar och på lite sikt säger ekonomisk teori att det kommer leda till lägre priser, det vill säga befintliga pengar kommer bli värda lite mer.”

Färre sedlar finns kvar –> kvarvarande sedlar blir mer värda, eftersom priserna blir lägre. Cet par, allt annat lika, förstås.

Sammanfattande citat från TT:s telegram i DN:

När 100.000 kronor eldas upp minskar penningmängden i Sverige och de sedlar och mynt som finns i omlopp blir lite mera värda. Därför förstörde Schyman faktiskt inga resurser med sitt eldande. Brasan var bara en omfördelning av pengar — från Feministiskt Initiativ till alla som äger svenska pengar.

Men omfördelningen sker i proportion till hur mycket pengar man redan har.

”Den som redan var jämförelsevis penningstinn blev ännu rikare tack vare Schymans kupp”, skriver professorerna John Hassler och Per Krusell i ett debattinlägg.

Kommunisten Schyman hjälper alltså rika att bli rikare. Rent teoretiskt, och i mycket liten skala, och bara på lång sikt, och bara allt annat lika, men ändå.

Lustigt men sant.

Fast sedlar kostar pengar att tillverka, så någon form av resurser måste ändå ha gått förlorade.

Och tillverkar Riksbanken mer sedlar neutraliseras effekten av de brända sedlarna.

Men till skillnad från varor och tjänster som kan användas på ett bra sätt, och som sällan byts, kan sedlar i princip inte användas till annat än just byte mot annat. Enligt Hassler & Krusell gör det att det är sämre att slå sönder ett föremål än att elda upp sedlar.

Eldade sedlar omfördelar bara resurser/kapital, eldade föremål förstör användandet av dem under all framtid.

En annan sak är det faktiskt lagligt att förstöra pengar nuförtiden, men man får inte sprida bearbetade och förändrade sedlar och mynt.

SÅ BLIR DU RIK (teoretiskt sett alltså): Ha mycket kontanter när andra eldar sedlar och smälter ned mynt.
🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.