Postkodlotteriet – ingen välgärning

Har ni också sett den falska och patetiska reklamfilmen där självaste Richard Branson blir intervjuad av Postkodlotteriets lakej?

Efter en ”uppläxning” om hur bra Postkodlotteriet är (eftersom de skänker en del pengar till välgörenhet också) svarar Branson plikttroget att i så fall är Postkodlotteriet bra att vara med i med tanke på välgörenhetsbidraget.

Precis som jag misstänkt är det reklam av det falskare slaget. Jag läser nämligen i nr 31 av Sparrebellen att:

”Varje månad köper svenska folket 1,5 miljoner postkodlotter för 150 kr styck. Förra året omsatte bolaget bakom lotterna 2,6 miljarder kronor. Av pengarna går 40 % tillbaks till lott köparna , 33 % kostar det att driva lotteriet, köpa TV reklam och framförallt ge provision till ägarna av konceptet i Holland som blivit miljardärer på Postkodlotteriet. Endast de resterande 27 % går till olika typer av välgörenhet. Den fristående organisationen Charity Rating www.charityrating.org, som utvärderar hur mycket av välgörenhetsorganisationernas pengar som kommer fram till de behövande, anser att Postkodlotteriet är ett dåligt alternativ om man vill ge pengar till välgörenhet. Charity Rating anser att lotteriet har lägst andel vinster, lägst andel till välgörenhet och högst andel driftskostnader. Men även Lotteriinspektionen har haft synpunktur på Postkodlotteriet och anser att marknadsföringen är mycket aggressiv och Marknadsdomstolen har dömt lotteriet med ett vite för att de överdrev vinstchanserna i sin marknadsföring.”

Eller som Charity Rating skriver i sin rapport:

”Charity Ratings slutsats är att Postkodlotteriet varken ger det högsta bidraget till välgörande organisationer eller den högsta vinstutdelningen till dig som lottköpare. Däremot är det troligen en gynnsam affär för den privata holländska ägaren, Novamediakoncernen, som under perioden 2005-20071 fakturerat det svenska ideella lotteriet 60 MSEK i licens- och managementavgifter.”

SLUTSATS: Om du vill skänka till välgörenhet – gör det direkt till en välgörenhetsorganisation. Slösa inte pengar på Postkodlotteriet eller någon annan mellanhand som mest är ute efter att tjäna pengar på ditt dåliga samvete.

Se där, rena spartipset.

2 tankar kring ”Postkodlotteriet – ingen välgärning

  1. Carl

    Jag köper av princip inget som har med Postkodlotteriet att göra. De är visst engagerade i klimatbluffen, har jag fått höra. Huruvida det är sant eller ej vet jag inte men blotta vetskapen att så kan vara fallet gör att jag håller mej borta.

  2. Patrik Appelquist

    Nej precis. Viktigt att ha i åtanke är att Postkodlotteriet inte på något vis är en välgörenhetsorganisation. Det är ett vinstdrivande företag som skänker en del av vinsten till välgörenhet. Så gå inte och köp en lott och tro att dom där 150 kronorna går till behövande.

    Nej då tycker jag att du ska skänka dina pengar till Gatubarn.nu istället. Där får du se med egna ögon vad din gåva resulterade i. Och skänker du via föreningens bankgirokonto så går 100% av din gåva till ändamålet.

    //Patrik Appelquist
    Gatubarn.nu -En blogg för gatubarn i Latinamerika
    http://www.Gatubarn.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *