Ett stort litet oljefynd

Di.se skriver om hur Brasilien gjort ett stort oljefynd:

”Oljemyndigheten uppskattar att Libra-fältet, som upptäcktes i maj i år, kan innehålla 3,7 till 16 miljarder fat olja, men den mest sannolika siffran är 7,9 miljarder fat.

Fyndigheterna ligger i havet cirka 23 mil utanför Rio de Janeiro. Nu väntar stora utmaningar för oljeborrarna som först måste ner två kilometer till havsbotten och sedan ytterligare fem kilometer genom sand, sten och saltlager för att komma åt oljan.”

Om de sannolika siffrorna 7,9 miljarder fat olja stämmer räcker ”det stora oljefyndet” åt mänskligheten i ynka tre månader.

Vi gör av med 85 miljoner fat olja om dagen, vilket är 31 miljarder fat olja om året. 7,9 miljarder 156-literstunnor (=fat) räcker alltså ett kvartal.

Och hur dyrt är det inte att 2 kilometer under havsytan ta sig igenom 5 kilometer med sand, sten och salt?

Och eftersom så här små fynd tydligen är det största på åratal… hmm, tillsammans med Saudiarabernas och resten av OPEC:s uppblåsta oljereserver är brassarnas nya fynd inget som förändrar min syn på risken för peak oil.

Dessutom tar det decennier innan fältet är fullt utbyggt.

2 tankar kring ”Ett stort litet oljefynd

  1. Carl

    Bra då att man utvinner olja ur sand och skiffer i Canada respektive Tyskland. Det hjälper något och är billigare än att riskera ännu ett golffiasko.

  2. Andreas

    Carl: Kanadas och Tysklands produktionskapacitet är en piss i havet. Kanada kommer att klara av lika mycket produktionskapacitet på 15-20 år som nuvarande oljekällor tappar på ett enda år. Icke-konventionella oljeresurser har alldeles för låg nettoenergi för att kunna ersätta den lättflytande oljan. Man måste skilja på olja och olja…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *