Morden i Midsomers problem

Jag brukar se på deckaren Morden i Midsomer. Som i alla andra program ser jag efter en tid ett visst mönster.

Mordmönstrets svaghet

Mönstret när det gäller Morden i Midsomer är att mördaren alltid begår flera onödiga och orealistiska fel:

  • Mördaren begår ofta mordet i en by där alla känner alla.
  • Mördaren stannar kvar i området efter dådet.
  • Mördaren begår nya brott strax efter det första.

Om du begår mord på mord i en liten by där alla känner dig är det klart att det till slut finns så mycket bevis och så många vittnen att du åker fast.

Mördaren i Morden i Midsomer är alltså någon form av idiot. En ”normal” brottsling skulle ju ligga lågt efter första mordet.

Det är ju inte direkt det perfekta brottet att göra alla illdåd samma vecka med Barnaby och Jones i hasorna.

Nu har jag sett så pass många avsnitt att jag börjar bli lite irriterad på det här mönstret, detta mordmönster. Varför kan de inte göra det hela lite mera intelligent?

Till exempel lägga in ett tidsavbrott i stil med ”tre månader senare” och låta utredningen ta fart på nytt. Det tar 3 sekunder att visa en sådan textremsa för TV-tittarna och det skulle göra det hela mer trovärdigt. Det är ju som bekant vanligt att mordutredningar kör fast ibland.

Men nejdå, allt ska ske under 2-3 dagar i serien. Visst, visst. Mycket trovärdigt.

TILLÄGG 9 JANUARI 2011:
Varför erkänner mördaren ofta så lättvindigt? Barnaby har ju många gånger inga tekniska bevis, men så fort han lägger fram sin teori så börjar den misstänkte prata och erkänna. I verkligheten skulle ju en brottsling hålla käft, kräva advokat och sedan frikännas eftersom det inte kan bevisas bortom rimliga tvivel.

De fantastiska karaktärerna

Första avsnittet första säsongen 1998 satte verkligen sin prägel så serien. Alla i Badgers Drift verkade hålla på med otrohet och lyckliga incesta förhållanden.

Så många byfånar och karaktärer genom åren. Och aldrig återkommer någon av dem. Alltid är det helt nya tokar, nya originella intresseföreningar, nya stora lantliga gods, nya släktfejder, nya personer.

Barnaby, 1-3 kollegor, och hans familj är i princip de enda återkommande i hela serien. Trist att inte någon av alla de fantastiska och fantasifulla karaktärerna kan återkomma ibland.

Men det är klart, de flesta blir ju mördade.

2 tankar kring ”Morden i Midsomers problem

  1. carina

    jag tycker att serien är jätte bra, men jag fattar inte varför det alltid är en kvinna som ska vara mördare.

  2. Elakingen Inläggsförfattare

    Så här i tider av feminism och fobi för ”gubbväldet” kanske manusförfattarna tycker det är mest oväntat om det är en kvinna som är mördaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *