Lågt börsvärde ger ointressant aktie?

Vissa aktiestrateger är ibland så motsägelsefulla att det vid en första anblick blir direkt roligt.

”Aktien är inte lika intressant längre eftersom börsvärdet är så lågt.”

Citaten ovan hittade jag i Veckans Affärer (sid26-27, nr12, 2011) och den som säger det är Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea. Bolaget han pratar om är modeskaparen Odd Molly, vars aktie nästan halverats i värde under det senaste året.

Två saker är ganska säkra:

  • Tolkar man det Dagel säger utan att sätta det i ett sammanhang låter det som att han tycker att bolag som blivit billigare är ointressanta. Det vore genomkorkat att hävda.
  • Utgår man från att han jobbar på stora Nordea blir det uppenbart att han menar att det inte går att investera i aktien eftersom Nordea förvaltar för många miljarder kronor. Stora kapitalförvaltare kan bara köpa de mest omsatta aktierna, de som stora och medelstora bolag har. Det går förstås inte att placera exempelvis 300 miljoner kr i ett bolag med t.ex. 250 miljoner kr i börsvärde. Klart att Nordea tycker Odd Molly blir ointressant om börsvärdet är för lågt då.

Den första tolkningen är festlig, men den andra troligen mer sann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.