Tectonas tongivare talar

Eftersom jag har investerat i två av Tectonas teakplantageprojekt citerar jag här en del av en liten intervju med bolagets vd Johan Skålén som Stockpicker gjort:

Hur ser avgiftsstrukturen ut?
Courtage 1,5 %. Årligt förvaltningsarvode om 0,7 % samt 5 % av vinsten i vid slutavverkning.

Har ni några uttalade mål gällande avkastning och risk?
Ja, bolagets bedömning är en värdetillväxt om ca 12 % per år. Det finns flera risker med skogsplanteringmen relativt andra investeringar bedömer bolaget risken som relativt begränsad.

Har ni redan investerat eller kommer ni själva att investera i er fond?
Tectona har investerat ca en halv miljon kr.

I Tectonas nya teakbolag Tectona Skogsfond ger varje nyemission en preferensaktie. Varje typ av preferensaktie kopplas till det aktuella årets plantageinvestering. På så vis får alla ägare i bolaget avkastning från olika plantager, beroende på i vilken nyemission man blev ägare.

Krångligt, men smart. För det går därför alltså att sprida riskerna genom att köpa aktier olika år (och få exponering mot olika plantager).

Teakplantager tränger inte bara ut riktig teak (som djur etc behöver) från marknaden, de kan vara lönsamma på sikt också. Både efterfrågan och priserna på teak ligger i stigande trender sedan decennier tillbaka i tiden. Dessutom växer träden mycket snabbare än vår svenska skog.

2 tankar kring ”Tectonas tongivare talar

  1. Elakingen Inläggsförfattare

    Jag skulle inte kalla det för svindleri bara föra att det finns osäkerhetsmoment och avkastningen är osäker, etc. Alla företag målar sin framtid ljus, eftersom det är deras jobb att göra det och tro på det de gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *