Två sätt att bli rik på

E24 uppmärksammar ett par sätt att bli rik på. Det ena är långsiktighet, och detta exemplifieras med den gamla klassiska försäljningen av Manhattan:

”När holländaren Peter Minuit år 1626 köpte hela ön Manhattan av en indianstam betalade han enligt historieböckerna med pärlor, dukar och andra varor till ett värde av 24 dollar. Inräknat en inflation på ett par procent om året motsvarar det 49?000 dollar idag. Eftersom det bara räcker för att köpa några få kvadratmeter boyta i New York framstår indianernas affär i efterhand inte precis som årtusendets klipp. Men om de 24 dollarna hade placerats i en tillgång med en årlig avkastning på sju procent hade indianstammen idag 385 år senare suttit med nätta 4900 miljarder dollar i sin hand.”

Där ser man vad ränta-på-ränta-effekten kan göra om man har tålamod och får nöjet (?) att leva i 385 år.

Det andra sättet att bli rik är att ta en vansinnigt stort lån, så du blir belånad högt upp över öronen. Sedan sätter du allt på ett kort, och det kortet ska vara en fantastisk aktieplacering.

Det var precis det Melker Schörling gjorde:

”1987 var han en 40-årig erkänt duglig tjänsteman med förflutet på flera storföretag. Han fick då möjlighet att köpa 17,5 procent av säkerhetsföretaget Securitas av Gustaf Douglas för 24 miljoner kronor. Pengarna fick Melker Schörling enligt egen uppgift fram genom att pantsätta allt han ägde och ta ett läskigt stort lån i banken. Tjugofyra år senare har denna summa växt till över 20 miljarder kronor.”

Synd bara att jag inte lever tillräckligt länge till för att kunna bli riktigt rik via ränta på ränta effekten. Och att de flesta som tar ett ”läskigt stort lån” hamnar i en finansiell rävsax.

Kanske krävs det riktigt galna spartips för att man ska bli rik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *