Några exempel på globaliseringens fördelar

Templetons fondförvaltare Mark Mobius har varit i Sverige och hållit hov. Di.se rapporterar därför bland annat om vilken fantastisk utveckling som t.ex. Kina och Indien har.

”För de flesta kineser och indier är kapitalvaror som kylskåp och datorer än så länge en oåtkomlig dröm. Men det är något som förändras i mycket snabb takt. Hushållen i tillväxtländer har betydligt mindre att röra sig med än i Västvärlden, men de ökar samtidigt sina inkomster i betydligt snabbare takt.

Det märks i statistiken. 1990 hade 1 procent av alla hushåll på den kinesiska landsbygden ett kylskåp. Den andelen hade ökat till 30 procent 2008. När det gäller datorer var det knappt mätbart hur många landsbygdskineser som 1990 hade datorer. 18 år senare hade andelen ökat till 5 procent.”

Där ser man vad marknadsekonomi, globalisering och kapitalismen kan göra för fattiga. Ingen nyhet precis, men det tål att upprepas när många av våra västerländska jobb och fabriker har exporterats till Asien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *