Vidarklinikens antroposofi olaglig?!

Enligt Vidarkliniken själva saknar de i nuläget den dispens som krävs för att få behandla patienter med antroposofiska läkemedel, som homeopati. Vidarkliniken länkar även till ett inslag på SR:s Ekot om det faktum att dispensen upphörde 28 februari 2011.

Så om Vidarkliniken nu bedriver antroposofisk sjukvård så begår de väl någon form av brott? Inte lika grova brott som Farbror Torstens miljöbrott, men ändå.

Åtminstone så begår de någon form av dumhet. Jag läser i DN om vilka tokiga råd som Vidarkliniken ger:

”Jag är enig med de antroposofiska kollegorna om att feber vid mässling och andra infektioner inte i onödan skall behandlas med läkemedel, men jag tycker man går för långt när man vid hög feber inte föreslår vanliga receptfria mediciner. Istället rekommenderas antroposofiska behandlingar med citronomslag runt underbenen eller avtvättning av kroppen med saltlösning tillsatt med ättika. De antroposofiska läkemedel man i övrigt rekommenderar innehåller bland annat bigift, bolmört och homeopatisk backsippa utspädd en miljon gånger.

(…)

Det mest anmärkningsvärda rådet som de antroposofiska läkarna kommer med handlar om mässlingens typiska utslag. De tror av någon märklig anledning att det är viktigt att utslaget blommar ut ordentligt, och om inte det sker spontant vill man hjälpa viruset på traven. ”Det är viktigt att utslagen kommer över hela kroppen för att minska risken för komplikationer. Ser man att utslagen stannat i t ex brösthöjd, ljumskarna eller knävecken kan man ta en torr borste och kort borsta över de delar av kroppen där inga utslag finns.” Att gnugga ett febersjukt barn med en borste för att framkalla ytterligare utslag tycker jag låter som ren barnmisshandel, och att det skulle minska risken för komplikationer är förstås helt absurt.”

Tydligen bereds ärendet av Regeringskansliet. Jag har därför skrivit till förvaltningsavdelningen och framfört en liten protest mot att Vidarkliniken ska få dispens igen.

Jag hoppas att många andra hörsammar detta lilla upprop. Det har slösats tillräckligt med skattepengar i Stockholms landsting nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.