Nu kan du söka på ord med åäö

Nu är gåtan löst! Tidigare när du använt den lilla Google-sökrutan högt upp på bloggen har du fått felmeddelande (i betydelsen uteblivet sökresultat) på de sökord som innehållit å, ä och/eller ö.

Men sedan ett par veckor tillbaka har jag lyckats lösa gåtan. Du kan alltså helt problemfritt söka på viktiga ord som pöbel, å, ångest, blåbär, åäö, äckel, ö och övervikt.

Det konstiga var att det var exakt samma html-kod här på bloggen som på FarbrorTorsten.com – ändå fungerade det bara att söka på ord innehållande å, ä, ö där. Extra konstigt eftersom sökresultet visades på FarbrorTorsten.com, sidan där det funkade redan då att söka med ord innehållande t.ex. bokstaven ö.

Några mejl till mitt webbhotell Oderland senare stod det klart att det handlade om ett teckenkodningsproblem.

Den här bloggen körs på WordPress, vilket kräver UTF-8. Annars visas en massa tecken fel.

Men alla php- och html-sidor på FarbrorTorsten.com kräver av någon anledning iso-8859-1. Annars visas inte alfabetets tre sista bokstäver rätt.

Så lösningen på problemet var att ha olika kod för de båda olika sajterna. UTF-8 för En Elak Jävel och iso-8859-1 för Farbror Torsten.

Så nu funkar det för nu körs Google-sökningen på bloggen via UTF-8 som den gillar, och sedan visas resultatet hos Farbror Torsten med ISO-teckenkodningen. Alla andra kombinationer funkar ej.

Oderlands råd är att köra UTF-8 överallt. Men varför UTF-8 inte funkar hos Farbror Torsten är en gåta, men troligen handlar det om att alla filer måste vara UTF-8. Och det är INTE lätt att ställa om till det, det går inte bara att spara filerna i det formatet. Eller som Oderland uttrycker saken:
”Det är viktigt att verkligen konvertera om till UTF8, inte bara ”ställa om” till det.”

Och eftersom Farbror Torsten består av många tusen manuellt producerade php-sidor lär det inte hända…
🙂

Men vem bryr sig när teckenkodningen ändå funkar som den ska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *