It’s orsak och verkan, stupid!

Morgontrötta jag läser till min bestörtning och mycket ointelligent slutsats på affarsvarlden.se av en till synes genomkorkad studie. Påståendet ”Gå upp före sju – bli lycklig och smal” är dumhetens kärna.

Bara för att man går upp tidigt blir inte livet bättre. Alla normalbegåvade kan räkna ut att det är lättare att gå upp tidigt på morgonen om man har motivation, t.ex. för att man redan är lycklig. Då har man mer anledning att stiga upp tidigt än om man inte är lycklig.

Så självklart är det oftare lyckliga som går upp tidigt på morgonen. Men det beror som sagt inte på att att man blir lycklig(are) av det.

Motsvarande kanske man inte somnar tidigt för att man mår dåligt och har svårt att somna. Och när man väl gråtit sig till sömns fram på småtimmarna är det  inte så lätt att stiga upp jättetidigt ”och bli lycklig” av det. Tvärtom sover man länge på morgonen för att alls orka leva. Och eftersom man då sovit ut blir man mindre ledsen än om man gått upp tidigt.

Slutsats: Det är skillnad på orsak och verkan. Bara för att två saker (statistiska variabler) korrelerar så behöver inte det ena styra det andra, det kan lika gärna vara det tvärtom – att det är det andra som styr det ena. Eller att de inte har något med varandra att göra.

Capiche?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.