99,73 procent av debutanterna får nej av förlagen

Att bli antagen som författare hos ett stort bokförlag som Norstedts (eller Bonnier?) är ta sig igenom ett extremt litet nålsöga. I alla fall som debutant.

Enligt Lars Rambe på HOI får Norstedts 1200-1500 ej efterfrågade manus per år. Under 10 år antas tydligen 39 debutanter av de ungefär 14000 manusen.

Det kommer alltså in 5-6 manus från debutanter per dag till de stora förlagen. Om uppgiften att endast 39 debutanter antas per år av 14000 manus innebär det att ynka 0,27 procent antas.

99,73 procent av alla debutanters manus refuseras alltså!

Jag har hört att 99 av 100 debutanter refuseras av de stora bokförlagen, men så här i tider av datorer och författarskolor har kanske andelen refuseringar ökat till 99,73 procent. Det är tyvärr rimliga siffror.

Inte konstigt därför att över 98 procent av alla böcker som kommer ut varje år är skrivna av redan etablerade författare. Källa till den sifferuppgiften är självutgivaren Oskar Källner, som också är med i klippet bakom länken ovan.

Slutsats: Ska jag bli rik på att skriva böcker bör jag inte ”kasta pärlor för svin” utan snitsla en smartare väg framåt, delvis på den grund jag redan står.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *