Digital Illusions storsuccé stulen av EA

Digital Illusions gör nu braksuccé. Enligt beräkningar förväntas spelet Battlefield3 sälja i 8 miljoner exemplar. Så kan det mycket väl bli, för enligt Affärsvärlden-TV har det sålt i 5 miljoner exemplar på mindre än en vecka, vilket är rekord för förläggaren och ägaren EA.

EA köpte en gång i tiden in sig i Digital Illusions, DICE. Som aktieägare trodde jag det då var bra, och det var det på sätt och vis. Men stora lanseringar sköts efter en tid i samråd med storägaren och förläggaren EA fram att de ska bli riktigt bra när spelen blir klara. Aktien föll och som på beställning kom det ett uppköpsbud.

Från just EA…

Det gick inte igenom trots att DICE ledning sålde, men drygt ett år senare händer samma sak igen. Stora satsningar sköts upp återigen upp i samråd med storägaren och förläggaren EA. Aktien rasade och strax därefter kom det ett uppköpsbud.

Från just EA…

Nu gick budet igenom till ett högre men ändå halvdant pris. Jag sålde min förhållandevis stora post i DICE och tjänade en bra slant. Men nu när DICE släpper ännu ett Battlefieldspel och det säljer så oerhört mycket blir jag lite bitter.

Svenska spelutvecklaren DICE ägde alla rättigheter och varumärket till Battlefield, eftersom de hade utvecklat konceptet själva. Det innebär högre marginaler. 5 miljoner ex på en vecka hade det INTE sålt om DICE hade varit kvar på börsen. Det är bara nu när EA är helägare som de vill/kan satsa fullt ut och pumpa in enorma resurser i DICE.

Men ändå. Battlefield3 hade sålt i (ett mindre antal) miljoner ex även med EA som endast huvudägare. Trist att jag går miste om dessa intäkter, som nu hamnar hos amerikanska EA.

Nä jag ä int’ bitter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *