Kapitalismen – Occupy-rörelsen 99 – 0!

Den oftast så rappe Johan Norberg skriver läsvärt i blaskan Metro idag. Lite måsteläsning för oss kapitalister som arbetar och gör rätt för:

”Men det som hade kunnat bli en angelägen folklig revolt mot hur staten och finanskapitalet sitter i samma gosiga båt håller på att drunkna i gammal vänsterkverulans mot kapitalismen. Demonstranterna kritiserar inte räddade företag, utan vinstgivande företag. De riktar sig inte mot dem som profiterar på politisk korruption, utan mot att de 1% rikaste är så rika samtidigt som inkomsterna för vanliga amerikanska hushåll har stått still sedan 1980 – ett påstående som ofta upprepas i svensk debatt.
De glömmer att vi har fått mycket fler ensamstående. Ofta jämför man därför två personers inkomst 1980 med en persons inkomst i dag. Dessutom kom en stor del av inkomstökningen av skatteskäl som pensionsinbetalningar och sjukförsäkringar. Om man i stället tittar på realinkomsten per person har den ökat med ca 50 procent.
Och de 1% som tjänar mest i USA, då? Bland dem finns fler läkare än finansmän. 80 procent av miljonärerna är self-made – de är först i släkten att bli rika. De har ofta stora inkomster för att de har skapat något andra velat betala för, som hjärnkirurgi, iPhones, Google, nya butikskedjor, och miljontals jobb. De bidrar på andra sätt också. De tjänar 17 procent av inkomsterna, men betalar 37 procent av inkomstskatterna.
Nyfattigdomen i finanskrisens spår är verklig och förfärande. Men den beror inte på att en liten elit har fått det bättre, tvärtom är en orsak till krisen att vi har fått färre superrika entreprenörer som skapar välstånd och jobb. Sedan 2007 har antalet amerikanska miljonärer minskat med 39 procent.

Ockupera gärna Wall Street, men ockupera först ett bibliotek. Innan man förändrar världen är det bra att veta något om hur den ser ut. ”

Inte oväntat att marknadsekonomi och kapitalismen höjer välfärden och gör folk förmögna. Inte oväntat heller att vänsterpack som enprocentsrörelsen Occupytöntarna och andra muppar inte kan räkna ut det vi andra alltid vetat – nämligen att kapitalismen funkar.

Men nu har Norberg rett ut saken. Tack!

Sen kan man tycka att man ska akta sig för att generalisera en Occupy-rörelse som inte har någon som helst officiell ledare eller talesperson, inga gemensamma dokument eller åsikter, utan bara är en enda röra av folk som är emot, emot, emot.

Det finns säkert undantag och folk i Occupy som är emot orimligt stora bonusar till bankdirektörer och att vanskötta banker räddas hur som helst med skattebetalarnas medel.

Kapitalismen är de 99 procenten i samhället. Kommunismens kreatur resten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *