Dags att saabla ned Saab:s vd?

”Många tror att det här är slutet, men det behöver inte bli så. Saab kan resa sig som fågel Fenix ur askan.”

”Det gör mig oerhört ledsen. Det gör mig också arg, eftersom jag vet att det är helt onödigt.”

Det säger pratkvarnen Victor Muller, efter att ha begärt Saab i konkurs. Saab har i över tre decennier gått med förlust alla år utom ett, så när fabriken står  stilla sedan i våras känns det bara saablar så optimistiskt att tala om fågel Fenix. Särskilt som Muller själv aldrig verkar ha drivit ett bolag med lönsamhet.

Det går faktiskt att lära av historien.

Och onödigt? 🙂 Alla visste att en liten sportbilstillverkare som Spyker, som alltid gått med förlust, inte skulle kunna få till de stordriftsfördelar som krävs för lönsamhet när det gäller personbilar. Inte ens världens största biltillverkare GM lyckades ju.

Kineserna hade kunnat lyckas kanske, men det är tveksamt om ens de hade haft alla miljarder kr som hade krävts för att få fram nya modeller och öka volymerna.

Vissa företag kommer säkert att försöka plocka russinen ur Saabkakan, men förhoppningsvis är förlustfabrikens tid ändå över i det stora hela. Uppenbarligen funkade det inte, så det är lika bra att lägga ned och försöka få personalen till andra jobb som kan skapa vinster. Minns de skadliga försöken att med statens hjälp rädda varvsverken på 70-talet. Då hjälper inte ens de mest desperata sparknep.

2 tankar kring ”Dags att saabla ned Saab:s vd?

  1. Martini

    GM är ett patetiskt företag. Dom har aldrig velat att Saab skulle fortsätta som ett eget företag. GM har hela tiden velat sänka Saab och jag tycker att vi skall sänka GM också. Nej tack, ingen mer GM-bil på min gård.

  2. Elakingen Inläggsförfattare

    Ja, jag minns när GM för ett år sedan körde ett 70-tal(?) elbilar till skroten istället för att sälja dem till de demonstrerande människorna utanför fabriken som ville köpa bilarna. Nog för att det kanske inte så smart att köpa en elbil där tillverkaren vill ge upp satsningen på den modellen, men det verkade ganska korkat gjort. För visst var det GM?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.