Börsbolagen som aldrig sänkt utdelningen

DI hade faktiskt en intressant artikel igår om utdelningar igår. De bolag på Stockholmsbörsen som i skrivande stund aldrig sänkt utdelningen är Meda, Getinge, Atrium Ljungberg, Alfa Laval, H&M, Assa Abloy och Oriflame.

Endast Castellum har alltid höjt.

Ratos och Handelsbanken har inte sänkt sedan 1992, Atlas Copco har inte sänkt sedan 1983, och Peab och Swedish Match har inte sänkt sedan 1995.

SCA har bara sänkt en gång sedan börsintroduktionen 1958.

Bolagen ovan kan däremot ha sänkt utdelningen innan de blev noterade, eller att utdelningen sänkts jämfört med den utdelning de gav innan de börsnoterades. Jag minns att Oriflame tog stora lån och delade ut pengarna till sina ägare innan nyemissionen de gjorde i samband med börsintroduktionen.

Mitt investeringståd: Utdelning utgör en stor del av avkastningen. När börsen kraschar – köp aktier i välskötta bolag som sällan eller aldrig sänker utdelningen. Utdelningar är även ett bra sätt att ta hem lite vinst varje år, och min dröm är att kunna äga så många utdelningsaktier att jag kan leva på de utbetalningarna. Men även om man inte kommer så långt så drygar det onekligen ut nöjeskontot en hel del. 🙂

Köper du aktier som inte ger utdelning måste du sälja aktier för att få loss pengar. Det kräver tajming och kostar courtage. Utdelningen är däremot courtagefri, eftersom du inte gör någon aktieaffär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *