Det meningslösa trista Elevrådet

Jag håller nästan med entreprenören Ruben Flam när han i Internetworld sågar elever som sitter i Elevrådet:

”Jag sålde skoltröjor under gymnasietiden. Det var väl det första yttre tecknet. Och det är lite lustigt, många entreprenörer har det gemensamt att man sålde skoltröjor eller engagerade sig i festgruppen i skolan. Men aldrig i elevrådet! De som satt där blev jurister och politiker, tråkiga ­människor.”

När jag gick i skolan fanns det elevråd. Jag fattade aldrig då, och förstår inte än idag, om det någonsin åstadkoms något, eller om de ens verkligen försökte. Diverse framfusiga barn och ungdomar som på nåt vänster röstats fram(?) till elevråden, för att sedan sitta i möten och spåna och aldrig någonsin påverka något. Eller?

Jag minns inte ett enda krav eller förslag som något elevråd någonsin drev igenom eller fick gehör för.

Men att låta elever sitta i råd gjorde att lärarna och rektorerna kunde säga att eleverna fick påverka, på så sätt att de via dessa elever lät dem och inga andra elever komma till tals. Att det inte direkt av de lämpligaste eleverna som satt i elevråden gjorde det inte bättre…

Elevråden i skolorna är enligt mig därför bara ett svepskäl för att kunna prata om elevdemokrati.

SLUTSATS:
Vill du spara tid och energi – strunta i allt vad elevråd heter.

3 tankar kring ”Det meningslösa trista Elevrådet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *