Dalle – ett offer för att han har balle

”Eftersom jag har fel kön får jag inga medel från SFI och det är helt vansinnigt och konstigt att det man har mellan benen ska styra fördelningen av pengarna. Alla ska såklart ha samma möjlighet men i min värld borde de bästa manusen vara dem som är aktuella.”

Komikern och filmskaparen Peter Dalle berättar i Mitt I Söderort vecka 12 om hur han blivit ännu ett offer för könsrasismen. Hans filmmanus har lagts i byrålådan eftersom ”institutet” säger nej till att hjälpa till.

Genusbloggaren Pär Ström har tidigare skrivit om hur Svenska Filminstitutet bestämt sig för att det ska bli lika många kvinnliga filmregissörer som manliga, oavsett hur många eller få som finns, kan och söker ekonomiskt stöd. Sexism på hög nivå.

Själv föredrar jag jämställdhet. Detta i betydelsen att kön inte ska gå före kompetens och urval (= antal sökande, intresserade, fysisk lämplighet, etc). Det är t.ex. fel att tillsätta en man och en kvinna om det är 99 kvinnor och en man som söker de båda jobben. Men när kompetens och annat är lika då ska självklart män och kvinnor ha lika lön för lika arbete.

Inte för filmbranschens ojämställda kvinnoglorifiering och inkvotering gör mig något personligen. Jag drabbas inte på nåt vis själv, men jag ogillar orättvisor och föredrar jämställdhet så långt det rättvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.