Det sitter i ländryggen

1 Huvudvärk i nacken och trötta axelmuskler

I december en dag upptäckte jag att det spelade ingen roll hur jag vilade, stretchade och sträckte på mig. Axlarna och nacken blev tröttare och tröttare, muskelspänningarna bara tilltog på kvällen. Vad göra?

Av någon anledning lade jag mig  golvet som jag brukar när jag ska böja på ländryggen för att öka rörligheten där. Jag lade mig alltså på mage och med armarna lite framför mig reste upp överkroppen, samtidigt som höfter och mage inte lämnade golvet. Som armhävningar fast core-partiet aldrig lämnar kroppen. Resultatet blir att ländryggen bryts bakåt. 10-20 armhävningsliknande böjningar/lyft ska jag enligt sjukgymnasten köra för ländryggens skull.

Döm om min förvåning när allt blev bra i nacken minuterna senare. Nyckeln till nacken satt alltså inte i stretchning eller ligga på sängen och vila, utan i ländryggen. 🙂

Under hela vintern har jag kört denna övning, och det har gjort att jag nästa blivit av mig trötta nack- och axelmuskler. Jag ska fortsatt inte sitta allt för mycket eller för länge framför en dator, men ändå.

Det funkar också bra att ställa kroppen i armhävningsställning, och sen behålla armarna raka medan jag svankar så höfterna når golvet. Det knakar ofta till då i ländryggen, en låsning som går upp. Det är främst denna variant jag gör på gymmet:

2 Rörlig ländrygg ger starkare ben?

Ibland när jag kört benpress halvliggande i maskin har jag misslyckats på första setet, men känt mig mycket starkare på andra setet när jag borde vara tröttare. Det verkar hjälpa att knäcka ryggen bakåt innan, som när jag slog rekord på 260 kg i mars.

Uppvärmning i all ära, men när jag bara ibland känt hur hela ländryggen och röven verkligen hjälper till när benen ska pressa är det tydligen att något ibland inte är som det ska. Men dålig rörlighet i ländryggen, om jag har en låsning där, så blir kroppshållning etc därefter och benen (som är svagare muskler än röven/sätesmusklerna) får ta för stor andel –> jag svagare.

3 Rörlig ländrygg ger starkare bröst?

I bänkpress verkar det ibland vara samma som som ovan. Ibland är det först på andra setet när jag är tröttare, ibland direkt sen jag böjt ryggen och mjukat upp ländryggen, som jag är som starkast. Som för en vecka sedan när en ryggknäck gjorde mig lite oväntat stark i bänkpress.

Så det kanske inte handlar om att ta hjälp av benen

SLUTSATS: Fortsatt satsning på rörlig ländrygg, och utforska om de stela hamstrings och kanske även höftböjarna kan ge något när det gäller fot- och löpproblemen. Om kroppshållning etc ändras så ändras ju belastningen av musklerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.