Svårt med tajming på börsen

Enligt Marc Lichtenfeld i dagens nyhetsbrev från InvestmentU gjorde Invesco en studie 2009 som visar att det är svårt med tajming på börsen. Står man utanför och missar de tio bästa dagarna sjunker avkastningen lika mycket som den stiger när man missar de tio sämsta dagarna varje år. Eftersom tajming på kort sikt är i princip omöjlig utan tur torde man missa lika många bra som dåliga dagar utanför börsen. Därmed får man ungefär samma avkastning på lång sikt som om var varit fullinvesterad hela tiden via en köp-och-behåll-strategi:

In 2009, Invesco conducted a study showing the effects of  missing the 10 best days of market performance over the past 81 years. If you invested $1 in the S&P 500 in 1928 and held it,  in 2009 it would have been worth $45.18.

However, if you missed the 10 best days during those 81  years (all of which came during the Great Depression and Great Recession),  you’d have just $14.99, two-thirds less.

It would have been easy to miss those 10 days if you were  spooked out of the market during those turbulent times. Of course, you likely  would’ve missed the 10 worst, as well.

If you missed the 10 best and 10 worst, you would’ve ended  up with $47.59, a tiny bit more than the buy-and-hold strategy.

However, market timing is nearly impossible. If it was  easy, everyone would do it. In my 20 years following the market, I’ve never  come across anyone who could do it well consistently.

Det står även en intressant sak om medias roll i den kortsiktiga stressen:

”Much of online  financial media is designed to generate page views, not make you money. ”

Mitt råd är att göra som jag, inte bry sig så mycket kortsiktigt. Det där Peter Lynch sa om  att man slösar bort 12 minuter om dagen om man läser makrostatistik 15 minuter per dag stämmer. Det är bättre att titta på längre trender än dagliga förändringar. Det gäller både aktier och nyheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *