Liten stat är bra för ekonomin

Ekonomen Niall Ferguson är värd att lyssna på ibland. Här är en godbit från Mark Skousen:

”I thought Niall Ferguson, the Harvard historian, stole the show. When a Keynesian economist said that state capitalism (e.g., China) seems to work better than free-market capitalism (e.g., the United States), Ferguson jumped in to show a dramatic chart that proved otherwise. Looking at government as a percentage of gross domestic product (GDP), the size of government in China is far smaller than in the United States! ”China is moving away from state capitalism toward freer markets,” he said. ”The United States is moving away from free markets toward state capitalism.” China is growing faster because they are adopting free market policies – a brilliant response!”

Det är en gammal god sanning att du ska inte fråga dig vad staten kan göra FÖR dig, utan vad staten redan gör MOT dig.

Alla amerikaner (främst de som röstar vänster) förstår inte det här med att vi som är en del av en marknadsekonomi kan göra som vi vill och styra över våra egna pengar. Ta Bill Clinton som nyvald president, här citerat av Alexander Green:

”Or as Clinton put it, ”You mean to tell me that the success of the economic program and my re-election hinges on a bunch of ****ing bond traders?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *