Uselt väder på solsystemets planeter

På tisdagen såg jag Solsystemets värsta vädet på IMAX-film på Cosmonova. Här kommer lite faktauppgifter hämtade fritt från mitt minne  – rätta mig om jag har fel på faktauppgifterna. Jag har även lagt till några tankar om huruvida det är lämpligt att åka till andra planeter på semester…

Solstormar drabbar Merkurius hårt som fan. Med så stark sol hjälper ingen solskyddskräm oavsett faktor, trots att det är kallt och eländigt blir man alltså bränd sönder och samman.

Venus är flera hundra grader hett och har usel atmosfär. Ungefär som en rasade PMS-kärring. 🙂 Därav namnet Venus kanske… Sover man över på den här planeten blir det nog svettiga blöta lakan.

Det är 60 grader kallt på Mars, men det finns inga skidspår. Istället kan hela planeten bli en enda stor sandstorm. Snacka om grusade planer för den som åker dit då. Undrar om reseförsäkringen täcker sånt pissväder?

Det är ca 100 minusgrader på gasjätten Jupiter. Den bamseplaneten har blixtar som är tio gånger värre än de på planeten jorden. Snacka om att man kan få en snilléblixt här.

Saturnus måne Titan (eller vad den hette) regnar det metan(!), som flyter i floder och bildar sjöar. Det är typ 120 grader kallt eller nåt, så det är därför det är så jädrigt väder här. Inget bra semesterresmål med andra ord. 🙂

Uranus har jag inget minne av, tyvärr. En chansning att åka hit på semester.

Neptunus är det ner mot 200 grader kallt och det kan blåsa upp till 2000 km/h. Tio gånger hårdare vindar än de värsta på denna planet. Det kan också regna diamanter, eftersom naturkrafterna fått kolatomerna att pressas ihop. Snacka om oväder – diamantregn är ju värre än hagelskurar. Ajajaj, men kan ge klirr i kassan om man tar sig därifrån levande så man kan sälja diamanterna man fått över sig.

Det här ska jag tänka på när jag klagardet svenska pissvädret nästa gång. Eller inte.

Slutsatsen är i alla fall att det är bäst att stanna hemma på planeten Jorden även nästa semester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *