Leksands IF – slösarnas lag?

Slöserimuseet berättar om Leksands Stars eller vad de heter och hur mycket skattepengar de får och ändå inte når Elitserien.

”Leksands IF har idag 150 miljoner kronor i skulder. I december ansökte man om rekonstruktion för att slippa 50 av dessa.

Miljonskulderna har lirarnas lag dragit på sig trots att klubben fått ekonomisk doping från Leksands kommun under många år. 

– Kommunens sålde den nybyggda ishallen till LIF för en krona, trots att den var värd 35 miljoner kronor. Klubben fick också ett investeringsbidrag på 15 miljoner kronor.

– Något år senare höjde kommunen det årliga driftsbidraget till 5,5 miljoner kronor.

– Kommunfullmäktige har också beslutat om ett årligt miljonstöd till Leksands Idrottsförening i form av ett föreningsbidrag. I verkligheten har dock pengarna gått rakt in i bolaget LIF Hockey AB.

– I november i år var ändå krisen så stor att kommunen beslutade om att stötta Leksands IF med ytterligare 33 miljoner under en tioårsperiod. Kommunen betalar 2,5 miljoner kronor extra per år i hallhyra, samt går i borgen för ett lån på omkring åtta miljoner kronor som Leksands IF tar för att gjuta en ny betongplatta i Tegera Arena.

Kan misskötseln bero på att klubben räknar med att kommunpolitikerna ska rädda den gång på gång – eftersom hockeylaget är så viktigt för Leksands rykte? Är det en bra morot för klubben att förbättra sig?”

Svar: Ja. Och att de satsat för hårt och fel på att ta sig för snabbt tillbaka till Elitserien. Å andra sidan kan sådana satsningar lättare komma om man vet man har kommunen bakom sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *