De senaste årets stora feltänk om länkning

2013 dök det upp en diskussion att det lite raljant uttryckt ska bli förbjudet med länkning på webben. Att länka till en sajt där allt läggs upp för alla är naturligtvis lagligt. Däremot är det olagligt att länka till exempelvis strömmande media där du kan se betaltjänster gratis – den så kallade Södertäljedomen. Eller att lägga ut en hel film som inte är gratis. Att däremot citera kort och ange källa är lagligt enligt Upphosrättslagen. 

Att blanda ihop en länk till gratismaterial och den som avslöjas betalsajter är förvirrande och fel. Så länge du citerar kort och länkar/anger källa är det inget ”ofog”. 

Inte ens ur ett upphovsrättsligt perspektiv, så länge det bara länkas till lagliga saker. Inga nya lagar behövs. Det är en enorm skillnad på en länk och en länk. 

Att sen webbplatser med lagliga länkar på Irland fått brev från advokater som vill stoppa dem är det stora hjärnsläppet de senaste åren. Bara en länk kan aldrig skada. Hade de däremot lagt upp e massa material hade det varit annorlunda. Men på Irland kan mycket konstigt hända, allt från att det är olagligt att säga sanningen om guds icke existens till förbud mot länkar. 

Konstigt att jag inte tagit mig tid att skriva detta inlägg förrän nu. Lika bra kanske nu när jag lugnat ner mig i frågan. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.