Jag har tidigare förklarat varför jag kommit fram till att Pirate Bay är olagligt och att Tingsrättens dom är ok.
Advokat Claes Langenius är inne på samma spår som jag (antagligen utan att ha läst min blogg) när det gäller att syftet med PB-sajten är avgörande och inte så mycket tekniken:
”Med ett piratskepp i sin logga och med uttalanden som att ”alla klagande upphovsrättspersoner och/eller lobbyorganisationer kommer göras till åtlöje och hängas ut på siten” kan man knappast undgå förstå vilka avsikter Pirate Bay haft med sin verksamhet. ”
Doktorand Johan Axhamn tar även upp det faktum att Google inte har samma uppenbara piratsyfte och därmed är lagligt trots att Google likt Pirate Bay fungerar som sökmotor för så kallade torrents.
”Efter tingsrättens dom har en polisanmälan lämnats in gentemot Google, vars sökverktyg kan användas för att söka efter upphovsrättsligt skyddat material och torrent-filer som används vid fildelning.
Tingsrätten betonade dock i sin dom att syftet med The Pirate Bay var att skapa en mötesplats för fildelare och därigenom underlätta och främja brott. De fyra personerna hade inte heller reagerat på påståenden om intrång. Dessa förutsättningar är inte tillämpliga på Google.”
Intressant att Google tydligen blivit polisanmält. Blir spännande att se var cirkusen tar vägen.
- De enda säkra vinnarna är advokaterna och juristfirmorna, som är garanterade sina feta arvoden.
- Nästan lika säkra vinnare är DVD-tillverkare. För nu kommer antagligen piratkopior att spridas via DVD istället. Kanske skulle man investera i DVD-tillverkare eller försäljare?
När det gäller skadestånden är det lite sjukt att de ska sättas efter de intäkter som upphovsrättshavarna skulle fått om de sålt produkten. Alternativen kan ju lika gärna ha varit att hyra produkterna eller undvika dem helt. Vinsten från ev. försäljning är ju alltid mycket lägre än intäkterna, så skulle skadestånden sättas efter vinsterna blev det inte många procent kvar. Läs även vad bloggaren Conrad Copulera… Corny Coppig… Cornucopia skriver om det.