Steve Jobs jobbighet

Dags att jag recenserar en bok. Det händer inte på den här sajten varje år. Steve Jobs – en biografi lär dig en del om företagande, men inte så mycket. Det saknas även en del uppgifter om huruvida det gick bra eller dåligt för Apple, och det står inte särskilt tidigt i boken hur pass liten marknadsandel de hade på 90-talet.

Däremot finns det en massa andra fantastiska fakta om en nästan bipolär personlighet. Hippien Steve Jobs. Allt nedan är från boken Steve Jobs – en biografi av Walter Isaacson. Källorna i boken är Jobs själv och personer i hans omgivning. 

* Dum diet. Jobs kunde äta t.ex. bara morötter och äpplen i en hel vecka, och i vissa fall endast äpplen eller ren fasta. Undvika kött för att istället satsa på tarmsköljningar ingick också. (sid59)

* Även i vuxen ålder brukade han uselt klädd, främst i form av han gick barfota. (sid61) Omgivningen ogillade även hans smutsiga fötter.

* Kanske hade han bulimi. (sid62) 

* Han avböjde under 9 månader att genomgå operation för den cancer som man hittade i bukspottkörteln oktober 2003. Istället försökte han bli frisk genom att äta morötter, dricka juice, ta örtmediciner, akupunktur. Han tog till och med råd från en parapsykolog och var på en klinik i södra Kalifornien där frekventa tarmtömningar och vattenterapi förekom på programmet. Enligt ett citat från Andy Grove på Intel försökte Jobs bota sin cancer genom att äta hästskit och hästskitrötter, men det kan vara en raljant överdrift för hans ensidiga vegandiet. (sid 512-513)

* ”Våra medvetanden upphöjdes av zen, men också av LSD.” Även senare hyllande Jobs LSD (men inte syra eller kannabis?!) som en drivkraft för skapande. (sid65)

* Jobs trodde att hans enformiga diet på frukt kunde stoppa bildande av slem och kroppsodörer. Därför använde han inte deodorant och duschade sällan, till mångas plåga. (sid67) Av Apples nya vd Mike Scott fick han dessutom en tillsägelse att duscha oftare, men mer än ett bad i veckan blev det ändå inte. (sid110-111). Trots detta var Steve Jobs ändå en i raden av killar som är eller var mycket populärare bland kvinnor än vad jag någonsin varit. 🙁

* Jobs personlighet beskrivs på många sätt i boken. Att han började gråta när han inte fick som han ville säger en del om viljan. (sid112)

* Hans förvrängningsfält när det gällde vad som var möjligt och omöjligt var omtalat och diskuterat. Han kunde pressa personalen till max. (sid 195)

* Jobs var extremt ombytlig även mot sin dotter, när han väl accepterade att hon fanns och ville träffa henne. (sid 304)

* Få människor lär ha haft lika många raseriutbrott och utskällningar som Steve Jobs. Hans inställning var antingen att något var fantastiskt eller hemskt, oavsett om det gällde mat, design, teknik. Detta framgår genomgående i boken.

* Jobs fick titta på medan hans blivande vän Robert Friedland knullade färdigt sin flickvän. (Sid60)

* Jobs fick dysenteri i New Dehli och tappade enligt egen utsaga 20 kg på en vecka. (sid70-71)

Biografin ger en inblick i hur Apple fungerade som företag och hur bra det kan bli om teknik och utseenden möts.

Synd bara att boken är för lång, 632 sidor innebär att skribenten Isaacson gödslar med detaljer kring långa diskussioner och processer för att få fram t.ex. rundade hörn på någon liten teknisk sak till en dator på 1980-talet. Känns i längden bara för mycket för oss som inte är Apple-nördar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *