Klassiskt citatstycke om vänstern vs USA:s utrikespolitik

Obama ska besöka Sverige och Paulina är inte ”Neudig” om de rödgrönas krav utan tipsar om NEO:s gamla granskning. Inför valrörelsen 2010 hade nämligen Vänsterpartajjet och Lars Bröstpumpen Ohly i de rödgrönas manifest fått igenom kravet på att USA ska lämna alla utländska baser. Ett säkert recept för krig och upprustning och dessutom direkt korkat eftersom många länder verkligen vill ha USA där för att skydda sig.

Läs och njut när NEO:s reporter 2010 ställde frågor till hur länderna reagerar på de rödgrönas dumheter:

På amerikanska UD, Department of State, svarar presscentret först med en lång tystnad när jag läser upp de rödgrönas krav.

– Så om de vinner valet …?
Ja.
– Kommer de att kräva … att USA …?
Ja.
– Ska stänga sina baser utomlands? Alla baser?
Ja.

Mitt tredje ”ja” följs av en ännu längre tystnad. Så småningom ber de om mina kontaktuppgifter och lovar att ringa upp mig när de har ett officiellt svar. Det kommer efter en halvtimme:

– Det är en så hypotetisk situation att vi inte kan kommentera den. Vi föredrar att hålla oss utanför den svenska valrörelsen.

På Tysklands ambassad blir pressattachén Conradin Weindl också ställd när jag förklarar mitt ärende. Även han ber om att få återkomma och efter några timmar meddelar han att inte heller Tyskland vill kommentera den svenska valrörelsen, men också att Tyskland är allierade med USA.

– Vi är nöjda med, och tacksamma för, den amerikanska närvaron i Europa. Inklusive den i Tyskland.

Likadant låter det när jag pratar med Sydkoreas representation i Sverige. Först verkar de ha svårt att ta till sig den rödgröna idén, sedan ber de om betänketid och slutligen återkommer de med ett officiellt uttalande: Vi vill inte lägga oss i Sveriges interna angelägenheter, men vi kommer även fortsättningsvis att ta hjälp av USA för att försvara våra gränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *