Generella dumheter kring kosttillskott

TV4:s nyhetsmorgon hakade upp sig på en forskningsrapport som de missförstått. Tydligen ska forskaren själv ha känt sig missförstådd, eftersom forskningen bara gällde steroider i blandpreparat/cocktail-produkter från icke-nordiska leverantörer. Att de då hittade steroider i 23 av 24 preparat är inte så konstigt, men det säger inget om du i Sverige köper Whey-80, kreatin eller omega-3.

Det är lite som att avråda från Volvo bara för att en Skoda gick sönder på motorvägen.

Endast 17 av 600 produkter har blivit stoppade enligt Läkemedelsverket. Ändå avråder Riksidrottsförbundet i skrivande stund från kosttillskott. (Länkarna jag hade som källor slutade funka så jag tog bort dem.) Det gör de förvisso delvis rätt i, om vi pratar suspekta prestationshöjare. Endast dopingprodukter kan höja din prestation nämnvärt på kort sikt och det märks ofta på namnet att det är skit.

”Supermega gain burner – för dig som vill tvinga din kropp till maximal muskeltillväxt.”
Ungefär så låter det ibland på förpackningarna till blandpreparaten, de som är fulla med allt möjligt. Gissa om de kan vara ohälsosamma och/eller innehåll steroider eller något inte helt okej. Jämför sådana produktnamn och slogans med omega-3-tabletternas diton…
🙂
Slutsats: Det är skillnad på kosttillskott och kosttillskott.

Det mesta tyder på att kosttillskott av det enkla basala slaget, som protein och omega-3, hjälper dig, om än lite. Men basen ligger förstås i maten och träningen, som är minst 95 procent av träningseffekten gissar jag.

gym-maskin

Det blev en hjälp-hjälp-inställning på TV4 tack vare  Åke Andrén Sandberg, som bl.a. sitter i RF:s dopingkommission. Kanske är det därför han är så nojig kring tillskott? För tänk om någon elitidrottare blir dopingdömd pga preparat. Tryggast att avråda från alla tillskott i hela branschen…?
🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *