Definitionen av idiot

I det militära brukar det sägas att om kartan inte stämmer överens med verkligheten så är det kartan som gäller. Det är en bra metafor för att förklara samhällets idioter. De dummaste saker som sägs kommer förvånansvärt ofta från akademiskt utbildade. Det är som om de har lättare att överskatta sin förmåga.

Utvecklingsstörda gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar. All respekt för det. Jag skulle aldrig kalla en förståndshandikappad för idiot. Detsamma gäller många lågutbildade och andra som har andra förutsättningar och känner till sina begränsningar.

Forskare kan däremot säga de mest idiotiska saker. Som de forskare som upptäckte att humor inte kan flyga, enligt deras beräkningar. Deras ”karta” stämde inte överens med verkligheten, men de hävdade ändå att humor teoretiskt sett inte kan flyga. Idioter tyckte jag de var redan när jag var barn. Jag fick rätt, eftersom vetenskapen till slut lärde sig det vi andra redan visste – nämligen att humor kan flyga. Tack vare luftvirvlar och strömmar runt om kring vingarna.

Klimatforskare kan också komma med de dummaste domedagsprofetior. På 70-talet var det en istid på gång, sen har det varit varmare klimat. När vänder vinden?

Skogsdöden och försurningen på 1980-talet var det likadant med. Då trodde många högutbildande och folk i media att skogen skulle dö p g a försurning. Forskare som ifrågasatte riskerade att gå miste om anslag, få karriären hotad och anklagades för att stå på bilismens och utsläppens sida. Ungefär som inom klimatdebatten idag.

Livsmedelsexperter och matvetenskapen är också idioter ibland. På 1980-talet kom några tomtar på att ägg är onyttigt på grund av kolesterol. Några år senare lärde sig vetenskapen det andra människor vetat i hundratals år, nämligen att ägg från höns inte alls är onyttigt.

Jag läste i början på 00-talet om en så kallad queerforskare som försökte bevisa att det var onaturligt för kvinnor att vara med män, i alla fall rent fysiskt, om ni förstår vad jag menar. 🙂 Som om det här med hur barn bli till var helt okänt för den lesbiska ”forskaren”.

I Veckans Brott i går kvällst såg jag ännu en av dessa idioter. En person som säkert har högre mätbart IQ än jag, som har längre livserfarenhet än jag, hade bättre betyg i skolan än jag, som har mer utbildning än jag, men som ändå säger dummare saker. Göran Lambertz, framstår som en idiot. Hans ”interna karta” över Quick-skandalen vägrar han lämna, trots att verklighet uppenbarligen ser annorlunda ut. Det gör honom till en idiot.

Själv är jag ingen idiot utan mer ödmjuk och tror att man nog inte ska vara så säker på att Bergwall mördade alla människor eller ett utredning och rättegångar gick rätt till. Erkännandena är ju inte direkt tillförlitliga och det var mycket som var märkligt med de där turerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.