Så blev online poker stort i Sverige

Det har knappast undgått någon hur otroligt stort det har blivit med nätpoker. Det är däremot ingen ny företeelse och det har pågått i 15 år nu. Nu ska vi gå igenom det här och hur det hände från första början. Plus lite nyttig info om hur det fungerar!

Varför blev nätpoker så populärt?

Nätpoker är idag massivt och du har troligtvis sett mycket reklam för olika spelföretag som erbjuder poker. Det är en stor industri tätt kopplad till casinobranschen idag. Faktum är att det hela började i slutet av nittiotalet med det första online pokerföretaget.

Det blev dock inte populärt med detta. Även om det redan då fanns många som spelade, så var det inte det enorma fenomen som väntade. Mycket hände under 2003, jag har själv tidigare nämnt årtalet i samband med konstiga uttalanden. Det hände dock också en del positivare saker, bland annat var det då som den nätbaserade pokerboomen började.

Chris Moneymaker, och nej namnet är inte självvalt utan han föddes med det, var den som lade grunden till det hela. Han spelade i en turnering på nätet när han vann en biljett till World Series Of Poker i Las Vegas. Där så drog han hem 2,5 miljoner dollar när han vann hela evenemanget. Som det alltid är med pengar, så ledde detta till en trend där många nu började spela på nätet.

Delvis handlade detta om att han innan eventet var helt okänd och hade tidigare inte alls omnämnts i samband med poker. När en sådan kille lyckas dra hem storvinsten så inspirerade det andra att försöka göra samma sak. Inte minst så påverkades detta av att Poker är ett skicklighetsbaserat spel och inte turbaserat på samma sätt som andra spel ofta är. Det kändes alltså mer realistiskt för andra människor att kunna göra samma sak som han gjorde.

Utöver det så startades det upp massvis med nya pokersajter vilket också gjorde det hela mer lättillgängligt för de intresserade spelarna.

Kända pokersvenskar

Moneymaker och hans bravader är redan nämnda. Faktum är dock att hans vinst på 2,5 miljoner dollar inte var något märkvärdigt när man jämför med vinster som skedde efter det. Det finns till och med en del svenskar som lyckats dra hem en del storvinster och blivit väldigt kända i kretsen.

Ett exempel på en sådan person är Martin Jacobson, född 87. Han är idag känd som Sveriges mest ekonomiskt framgångsrika turneringspokervinnare. Samtidigt platsar han endast på 23:e plats, så han är samtidigt inte i närheten av att vara världens största. Han blev känd 2014 när han vann samma event som Moneymaker vann. Nu låg dock vinsten på hela 10 miljoner dollar, så han kammade hem 74 miljoner kronor och han vann även mer under resten av kvällen.

Isildur1, Viktor Blom, blev känd och många rykten florerade tills han gick ut med sin identitet, “Viktor Blom” av Danny Maxwell (CC BY-SA 4.0)

Talar man om svenska pokerkändisar så måste man nämna Viktor Blom, eller Isildur1 som han är mer känd som. Han började spela redan i tonåren och började sedan vid 18-årsåldern spela mer seriöst. Han lyckades omvandla femtio dollar till tvåtusen och till slut blev det cirka 1,5 miljoner dollar. Han har även vunnit en turnering på Bahamas där han drog hem 8,7 miljoner kronor, senare drog han även hem cirka 8,5 miljoner kronor i en turnering i Tyskland.

En annan känd pokersvensk är Hans Eskilsson. Han är känd för mycket, bland annat som Hammarbylegendar. Han spelade i åtta år som professionell pokerspelare och gjorde väldigt bra för sig i branschen. Till slut så la han dock ner den professionella rollen och idag spelar han mer spontant i en och annan turnering. Utöver nätpoker så har han också varit involverad i aktier och har även jobbat aktivt med det.

Online poker idag

Idag så är online poker massivt. Boomen har visserligen dött av, men det betyder inte att nätpoker på något vis har dött. Det handlar mest om att hajpen ebbat av. Istället så har man idag bättre möjligheter till att spela och det finns otroligt bra möjligheter än idag att vinna mycket pengar, oavsett om man spelar på nätet eller fysiskt. Pokerboomen dog av 2006, men det har knappast fått marknaden att stanna upp om man kollar på statistiken:

Antalet pokerspelare på nätet under slutet av pokerboomen och fyra år framåt visar att intresset blev större än under boomen. Hitta statistik på Statista

Poker idag har utvecklats enormt och du kan enkelt komma igång med det. Det sker idag turneringar inom poker nästan dagligen på sidor som 888 Poker och det finns idag många olika pokervarianter att spela på. Du har Texas Hold’em, Omaha hi/lo och 7 Card Stud för att nämna några få. Idag är många av turneringarna också mer snabba och det finns även olika målgrupper. Så du som har en liten spelbudget kan idag lätt hitta turneringar där du kan vinna en hel del, samtidigt finns det också dagligen pokerturneringar för storspelare där vinsterna är minst sagt hisnande.

Populariteten är inte lika trendig idag, men den finns fortfarande där. Otroligt många anser fortfarande att det är ett spännande spel och eftersom det är mycket mer skicklighetsbaserat så lockar det massvis med spelare. Du har även fans som ser upp till legender som Isildur1 och vill bli som honom, eller någon annan pokerlegend.

Idag är också tekniken mycket bättre. Man kan spela poker på ett helt annat sätt och det blir så mycket mer spännande än det var förut, vilket självklart bidrar till att fler börjar spela. Med mer tillgänglighet, mer turneringar och möjligheter för även låginsatsspelare och så vidare, är det ganska självklart att poker kommer fortsätta vara populärt. Troligtvis kommer det också att fortsätta så här ett bra tag framöver.

Framtiden för nätpoker

Nätpoker har som sagt utvecklats massvis med tiden. Vad som började med stela pokersidor är idag pokerplattformar där vem som helst enkelt kan börja spela. Idag finns det även mycket integration med webbkameror, så att spelare verkligen kan spela mot varandra på ett helt nytt sätt. Allt för att försöka skapa en så autentisk spelupplevelse som möjligt, likt den du skulle få om du spelar med vännerna runt köksbordet.

Det är också där som VR, Virtuell Verklighet, kommer in. Det finns redan idag pokertjänster där du kan spela i en så kallad VR-miljö. Med andra ord, du spelar med ett par glasögon som gör att det känns som att du sitter vid ett pokerbord och spelar. Det leder också till helt nya möjligheter till att spela med andra. Faktum är att Poker VR blev ett otroligt populärt gratisspel för Oculus, en av de största företagen inom VR-teknik.

Det finns ett enormt intresse för detta och alla tecken pekar på att många pokerplattformar redan arbetar med detta och vill tillgodose spelarnas behov för VR-miljöer. Med en ännu mer autentisk spelupplevelse så kommer barriären mellan landbaserad poker och nätpoker att suddas ut ytterligare.

Något som också blivit allt större, och som troligtvis kommer bli betydande för framtiden, är sociala medier och internet i allmänhet. Det har redan formats stora sociala communities på webben där pokerspelare kan samlas. Där delar man strategier, kunskap och annat med varandra.

Pokernätverk har egentligen alltid varit en grej, men nu har dessa flyttats över till nätet och de växer snabbt. Eftersom nätpoker är mer lättillgängligt än den vanliga varianten så är det ingen fråga om att det kommer växa ytterligare i framtiden. Sociala medier har idag också blivit en otroligt väsentlig del för industrin, eftersom det är här man når alla kunderna och vi kommer troligtvis också se mycket mer från företagen på den här fronten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *