Hitta rätt vinkyl för dig

När du ska köpa en vinkyl bör du vända dig till producenter som specialiserar sig på vinkylar och undvika kylskåp som endast ser ut som vinkylar. Det är inte bara temperaturen som är viktig när du lagrar vin utan även luft och luftfuktighet avgör hur väl vinet lagras.

Hitta rätt vinkyl för dig.

Vart ska din vinkyl placeras?

Det allra bästa är fristående vinkylare. Eftersom kylen utsöndrar mycket värme är det viktigt att luften kring vinkylen kan cirkulera ordentligt. Det är fullt möjligt att integrera en vinkyl eller ha den stående tätt intill andra möbler. Men då är det viktigt att vinkylen är tillverkad för det ändamålet. Oftast har integrerade vinkylar utblåset på baksidan. Det passar därmed bäst att investera i en integrerad vinkyl när du ändå renoverar köket hemma.

Vilken storlek av vinkyl behöver du?

De allra flesta som samlar och lagrar viner tycker om att utöka samlingen med jämna mellanrum. Ha dessutom i åtanke att en del viner går att lagra så länge som 20 år. Satsa alltid på en lite större modell än vad du behöver för tillfället.

Om du inte tycker om att lagra viner men ändå vill ha en vinkyl för att alltid kunna servera perfekt kylt vin är det en serveringskyl du bör investera i. De här modellerna är oftast lite mindre och passar bra i köket. Det finns modeller som är tillverkade för att passa ihop med till exempel Marbodal- eller Ikeakök.

Luft och fuktighet är viktigt när du lagrar vin

En vinkyl för lagring bör alltid vara utrustad med ett kolfilter. Om det skulle vara så att en kork försämras med åren kan lukter påverka vinets smak. För att korken ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med rätt luftfuktighet i vinkylen. Korken torkar nämligen ut när luften är för torr. För korkens skull är det bäst att lagra viner i 50-75% luftfuktighet.

Temperaturen skiljer sig vid lagring och servering

Du kan inte lagra vin i den temperatur de bör serveras i. Vilken temperatur vinkylen bör ha avgörs av vad du kommer att använda den till samt vilka viner du kommer att förvara i den.

  • Det är bäst att lagra vin i 11-12 grader
  • Rödvin bör serveras kylt till cirka 16-18 grader
  • Vita viner, mousserande viner samt efterrättsviner bör serveras vid 8-10 grader

Om du vill kunna lagra eller förvara flera olika sorters viner i samma vinkyl är det en med flera olika temperaturzoner du bör välja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *