Ge Ukraina stöd – Du kan bidra mycket även som privatperson

Det är lätt att ge Ukraina stöd. Via Stand for Ukraine kan vi hitta sajter och information om hur vi skickar pengar till deras väpnade styrkor.

Ymnighetshornet har också lite tips på organisationer:

”De jag rekommenderar är Operation Aid för humanitär hjälp, Blågula Bilen (för förnödenheter och materiel över hela spektrat, samt lastbilar till Ukrainas försvar), Drones2Ukraine för drönare och utbildning av drönaroperatörer, Jonas V M för pickuper och militär utrustning direkt till fronten, Hospitallers (stridssjukvårdare, inklusive svenskar), PowerUpUkraine för kraftverk mm, Föreningen Svenskbyborna som stöder Gammelsvenskby, Skicka vidare till Ukraina som stöder humanitärt och militären, Direct Ukraine för humanitärt stöd och till militären, Tjörns hjälp till Ukrainade svenska främlingslegionärerna i Svensk KrigareHvite Busser 2022 för att skjutsa flyktingar och Disarmament Solutions för minröjningsutrustning. I Litauen finns också Blue/Yellow för hjälp till fronten med utrustning och pickuper, och som även har svenskar engagerade. Sedan finns Ukrainas egen United24 där du kan välja att ge pengar till försvar, medicinsk hjälp eller för återuppbyggnad av landet.”

Själv har jag skickat pengar till Ukrainas väpnade styrkor, vilket sker via landets centralbank.

Alla som vill ge Ukraina stöd bör göra det i den omfattning man vill och kan. Att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och bekämpa våldtäkter, tortyr och åsiktsförtryck är moraliskt och viktigt. Många har länge omfamnat och stöttat Putins grymma politik. Dags att bekämpa den genom att hjälpa till ekonomiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *