Kategoriarkiv: Sport

”Vi vet var du bor”… eller inte

Veckans töntar är de som skrev ”Vi vet var du bor signera inte” till den i nuläget tilltänkta nya managern för Everton, Rafael Benitez. Detta för att de dels placerade banderollen utanför fel adress, dels för att det är fegt att hota på det viset.

Töntar som hotar vid fel adress. De skrev att de vet var du bor, men de visste inte var Rafael Benitez bodde.

Läs mer på Toffeeweb om Everton och Rafael Benitez.

”That most recent spray-painted bed sheet warning the former Liverpool manager that ”we know where you live” – ironically, it was left outside the wrong house – has caused outrage and disgust among the Everton fanbase and prompted an investigation by the local authorities seeking to find out the responsible party.”

Spela med livet eller lev för spelet

Spel har alltid varit en del av människors liv. Olika former av spel är ett sätt för människor att koppla av. Vi skapar olika former av miljöer som det spelas inom och för dessa spel har vi olika regler. Inom dessa konstgjorda miljöer med fasta regler så leker, spelar och tävlar vi. Tack vare de mycket strikta reglerna för lekarna och spelen vet vi exakt vad som gäller och det är många gånger något som får oss att slappna av. För trots alla lagar och regler som gäller i den riktiga världen så är det inte alltid så att dessa regler är konsekventa, och reglerna ändras också frekvent. Detta leder till en känsla av osäkerhet hos oss och denna osäkerhet leder i sin tur till att vi blir stressade.

Image source: www.pexels.com

Förutom avkopplingen finns det många andra fördelar med att leka och spela. Man brukar säga att barns lek är ett sätt för dem att lära sig saker. Men är det inte samma sak för vuxna? Det som vi kallar för övningar i företag, myndigheter, militären med mera är i många avseenden en form av lek som vi lär oss av, som hjälper oss att förbereda oss på olika framtida händelser.

Vi kan därför konstatera att lek och spel både kan hjälpa oss att koppla av och att lära oss saker som kan vara mycket nyttiga för livet.

Lev för spelet

Sedan finns det förstås också människor som mer eller mindre lever för sitt spelande, eller sin lek om man så vill. Man kan tycka det låter konstigt men tänk på alla idrottsmän till exempel, för många av dem är sporten en central del av livet och för vissa till och med en heltidssysselsättning. Samma sak kan gälla för jägare, fiskare, bilentusiaster med flera grupper av människor.

Faktum är att många av dessa sporter och lekar omsätter många miljarder kronor och utövarna tar sina aktiviteter på gravaste allvar. I någon mån har de som utövar dessa sporter och lekar övergett konceptet om avkoppling och istället gjort leken till ett arbete som kan vara nog så stressande. Detsamma gäller i viss mån många amatöridrottare, deras lek har blivit fått ett allvar över sig som gör att själva grundidén om att lära, leka och koppla av många gånger försvunnit.

Det är inte sällan man hör professionella idrottare säga att de aldrig mått så bra som åren just efter att de avslutat sin elitkarriär. Då är de ofta fortfarande i toppform men slipper de prestationskrav som de haft på sig under den tiden de tävlat på elitnivå. De kan nu leka utan krav igen och det är något de ofta uppskattar väldigt mycket.  

Spela på sport

En annan del av spel- och lekfenomenet som alltid funnits men vuxit till en global och alltid öppen verksamhet det senaste årtiondet är spel på sport. Spel på sport har ägt rum under tusentals år under olika former, och modellerna och organiserandet av spelandet har utvecklats och internationaliserats allt mer. Det som skett under de senaste årtiondena är att spelandet på sport exploderat samtidigt som internet gjort det möjligt att spela på sporter och matcher från alla världens hörn, och detta under alla dygnets timmar. Denna fenomenala utveckling är något alldeles unikt inom det som vi i denna artikel kallar för ”lek och spel”.

Nu kan man till exempel spela på australiensisk rugby, engelsk fotboll eller futsal när som helst och man kan få nhl tips, statistik om boxning eller stamtavlor på tävlingshästar rätt in i datorn med bara en knapptryckning. Det handlar alltså om en total revolution inom spelande på sport. Det ska här också framhållas att de allra flesta spelare spelar på sport som en form av avkoppling, även om de lär sig mycket om de sporter som de spelar på så är det inte lärandet i sig som är det intressanta. Det är spelandet som står i centrum.

Spel ett bra sätt att lära för framtiden

Om man tittar på den lite mer seriösa delen av spelande och lek så är de övningar som regelbundet genomförs inom olika företag och organisationer mycket värdefulla som referenser. De mest kända exemplen går att hämta från försvaret. Försvarsmakten har egentligen huvudsakligen ägnat sig åt övningar i flera hundra år eftersom Sverige inte deltagit i några krig. Övningarna som försvarsmakten ägnat sig åt kan i många avseenden jämföras med lekar och spel. Man skapar regler för övningen, man skapar en fiktiv miljö, man använder så kallade stridsdomare och man har tydliga mål att uppfylla för att vinna.

Men avsikten med dessa övningar är inte avkoppling. Istället är det förberedelser, eller just övningar, för situationer som man tror sig skulle kunna bli verkliga i en framtida krigssituation. Genom att ha övat scenarior så har man till viss del förberett sig för vad man kan komma behöva göra för att klara av kriget eller krisen. En del av detta är också att övningen kan ge inspiration till andra scenarior och det är något som då kan göra planeringsarbetet mer relevant. Att planera för något är många gånger en mycket viktig del av leken, spelet, övningen eftersom man när man planerar tänker igenom den framtida, eventuella, händelsen i detalj och då för möjlighet att förstå hur denna faktiskt skulle kunna te sig.

Sammanfattning – Spela för livet

I vår genomgång om spel och lek så hittar vi många situationer för både lek och spel och lika många anledningar till varför människor ägnar sig åt lek och spel.

De ledande faktorerna för lek och spel är avkoppling och lärande. Leken skapar en konstlad miljö som känns mer hanterbar än verkligheten och det går oss att koppla av. Beroende på syftet med spelet eller leken så kan vi också lära oss om saker som vi kan ha nytta av i verkliga livet, vi lär oss dessa saker i en säker miljö.

Men det finns också en monetär sida av spel och lek. Många av utövarna blir rika på sin sport och många som spelar på sport blir det också.

Den fantastiska räddningen av Fischer och FIFA-fjanterier

Det sägs att FIFA har fått en massa klipp från fotbolls-VM censurerade/borttagna från Instagram. Många svenskar som lagt upp jubelbilder borttagna på grund av upphovsrätt och även blivit avstängda från att använda appen. Jag lägger därför upp det här klippet på Nilla Fischers fantastiska och matchavgörande räddning i bronsmatchen i fotbolls-VM.

Vad händer nu, Zlatan?

Zlatan, grabben som har tagit Sverige och kanske även resten av världen med storm, är en man värd att beundra. Det är något med hur han tagit sig från botten till toppen som verkligen är värt att hylla honom för. Tänk att gå från en trasslig barndom kantad av våld och möten med socialtjänsten till att vara fotbollsspelaren vars namn är på allas läppar. Där kan vi snacka om att göra en ordentlig klassresa på alla sätt och vis. Själv har många aldrig lyckats bli något fotbollsproffs, men just Zlatan ser man ändå upp till.

Rätt många i Sverige har följt Zlatan nästintill nitiskt under hans karriär. Ni kan ana förvåningen för alla som sitter och ska kolla in liveodds på fotboll och hittar en artikel hos bet365 som avslöjade att hans nuvarande lag inte kommer ta sig till slutspelen i MLS. Att Zlatan skulle kunna hjälpa Los Angeles Galaxy ta sig ända fram var det nog många som hoppades på, men trots att han har spelat rätt bra under säsongen gick det inte hela vägen. Nu är det inte som att just det här är ett lag som alla svenskar hejar på, men det hade varit så fint att få se Zlatan vara hjälten som åter en gång bär laget till seger. Det går inte att hänga upp hela lagets framgång på en enda spelare, men det väcker en del frågor och funderingar kring om det är så att Zlatan håller på att bli för gammal för sporten.

Bild: Zlatan PSG av ?????? ???? (CC BY3.0)

Tidigare i somras avslöjade Zlatan att han tänker försvinna från offentligheten när han slutar spela. Det är förståeligt samtidigt som det känns trist att behöva tänka på att han inte är 20 bast längre och att det betyder att han så småningom kommer få lägga skorna på hyllan. Man kanske inte har lust att vara en offentlig person när man har barn och familj, och medierna i dag kan ibland bete sig som riktiga gamar. Det är ändå en konstig tanke att det någon gång kommer vara slut på tidningsrubriker som handlar om vår svenska fotbollshjälte.

Men, nu ska vi faktiskt inte deppa mer över det utan istället bjuda på en höjdpunkt från hans tid i Los Angeles Galaxy, som kanske snart är över; Dylan Hernandez som jobbar på New York Times skrev en gång att om Zlatan inte kan få invånarna i Los Angeles att bry sig om fotboll så finns det ingen som kan det. Han nämnde också något som var vettigt; Zlatans framgångar handlar inte om titlar utan om ifall han lyckas göra laget till en del av det dagliga snacket i sportvärlden. Det har han åtminstone till en viss del lyckats med, så som plåster på såren kan man väl ändå glädja sig åt att han även på andra sidan Atlanten har lyckats skapa en förändring. Låt oss nu alla hålla tummarna för att hans stjärnglans inte håller på att suddas ut utan att vi får se många läckra mål från honom även framöver.

Nerd of the week – filmande Pepe och rasister

Portugese footballer Pepe is nerd of the weak… and the weak.

Fotbollsfjanten Pepe filmar för ingenting och bölar som en liten unge sen han fått en klapp på axeln.

Undrar om Pepes ryggrad gick av? Eller bajsade du på dig av rädsla, din tönt?

Även filmande fjanten Ronaldo är veckans tönt:

Veckans töntar är förstås också alla hjärndöda rasistsvin som tror att svenske Jimmy Durmaz skägg eller efternamn gjorde så tyske Kroos satte frisparken mot Sverige. Eller hur rasisterna tänker. Om de tänker.

 

Svenskt bistånd till halvdiktator och Arsenal

Citerar Slöseriombudsmannen rakt av:

Svenskt bistånd gör det möjligt för en auktoritär ledare i ett av världens fattigaste länder att sponsra sin favoritklubb i fotboll med hundratals miljoner.

 

För 350 miljoner kronor får Rwanda en reklamtext på Arsenal-spelarnas tröjärm. Rwanda är ett av världens fattigaste länder och tog förra året emot 231 miljoner kronor i bistånd från Sverige.

 

Landets auktoritäre president Paul Kagame är en stort Arsenal-supporter och anklagas för att skyla landets ekonomiska misslyckandet genom satsningar som denna.

I bland annat Nederländerna höjs det nu röster för att strypa biståndet till Rwanda. Borde inte Sverige också ha en sådan diskussion?

 

Läs mer: https://www.di.se/…/bistandsberoende-rwanda-sponsrar-arsen…/

Svenskt bistånd till Rwanda: https://openaid.se/sv/aid/sweden/rwanda/

Måtte alla godhjärtade men naiva biståndskramare öppna ögonen för vad de ställer till med snart.