Kategoriarkiv: Sport

Den fantastiska räddningen av Fischer och FIFA-fjanterier

Det sägs att FIFA har fått en massa klipp från fotbolls-VM censurerade/borttagna från Instagram. Många svenskar som lagt upp jubelbilder borttagna på grund av upphovsrätt och även blivit avstängda från att använda appen. Jag lägger därför upp det här klippet på Nilla Fischers fantastiska och matchavgörande räddning i bronsmatchen i fotbolls-VM.

Vad händer nu, Zlatan?

Zlatan, grabben som har tagit Sverige och kanske även resten av världen med storm, är en man värd att beundra. Det är något med hur han tagit sig från botten till toppen som verkligen är värt att hylla honom för. Tänk att gå från en trasslig barndom kantad av våld och möten med socialtjänsten till att vara fotbollsspelaren vars namn är på allas läppar. Där kan vi snacka om att göra en ordentlig klassresa på alla sätt och vis. Själv har många aldrig lyckats bli något fotbollsproffs, men just Zlatan ser man ändå upp till.

Rätt många i Sverige har följt Zlatan nästintill nitiskt under hans karriär. Ni kan ana förvåningen för alla som sitter och ska kolla in liveodds på fotboll och hittar en artikel hos bet365 som avslöjade att hans nuvarande lag inte kommer ta sig till slutspelen i MLS. Att Zlatan skulle kunna hjälpa Los Angeles Galaxy ta sig ända fram var det nog många som hoppades på, men trots att han har spelat rätt bra under säsongen gick det inte hela vägen. Nu är det inte som att just det här är ett lag som alla svenskar hejar på, men det hade varit så fint att få se Zlatan vara hjälten som åter en gång bär laget till seger. Det går inte att hänga upp hela lagets framgång på en enda spelare, men det väcker en del frågor och funderingar kring om det är så att Zlatan håller på att bli för gammal för sporten.

Bild: Zlatan PSG av ?????? ???? (CC BY3.0)

Tidigare i somras avslöjade Zlatan att han tänker försvinna från offentligheten när han slutar spela. Det är förståeligt samtidigt som det känns trist att behöva tänka på att han inte är 20 bast längre och att det betyder att han så småningom kommer få lägga skorna på hyllan. Man kanske inte har lust att vara en offentlig person när man har barn och familj, och medierna i dag kan ibland bete sig som riktiga gamar. Det är ändå en konstig tanke att det någon gång kommer vara slut på tidningsrubriker som handlar om vår svenska fotbollshjälte.

Men, nu ska vi faktiskt inte deppa mer över det utan istället bjuda på en höjdpunkt från hans tid i Los Angeles Galaxy, som kanske snart är över; Dylan Hernandez som jobbar på New York Times skrev en gång att om Zlatan inte kan få invånarna i Los Angeles att bry sig om fotboll så finns det ingen som kan det. Han nämnde också något som var vettigt; Zlatans framgångar handlar inte om titlar utan om ifall han lyckas göra laget till en del av det dagliga snacket i sportvärlden. Det har han åtminstone till en viss del lyckats med, så som plåster på såren kan man väl ändå glädja sig åt att han även på andra sidan Atlanten har lyckats skapa en förändring. Låt oss nu alla hålla tummarna för att hans stjärnglans inte håller på att suddas ut utan att vi får se många läckra mål från honom även framöver.

Nerd of the week – filmande Pepe och rasister

Portugese footballer Pepe is nerd of the weak… and the weak.

Fotbollsfjanten Pepe filmar för ingenting och bölar som en liten unge sen han fått en klapp på axeln.

Undrar om Pepes ryggrad gick av? Eller bajsade du på dig av rädsla, din tönt?

Även filmande fjanten Ronaldo är veckans tönt:

Veckans töntar är förstås också alla hjärndöda rasistsvin som tror att svenske Jimmy Durmaz skägg eller efternamn gjorde så tyske Kroos satte frisparken mot Sverige. Eller hur rasisterna tänker. Om de tänker.

 

Svenskt bistånd till halvdiktator och Arsenal

Citerar Slöseriombudsmannen rakt av:

Svenskt bistånd gör det möjligt för en auktoritär ledare i ett av världens fattigaste länder att sponsra sin favoritklubb i fotboll med hundratals miljoner.

 

För 350 miljoner kronor får Rwanda en reklamtext på Arsenal-spelarnas tröjärm. Rwanda är ett av världens fattigaste länder och tog förra året emot 231 miljoner kronor i bistånd från Sverige.

 

Landets auktoritäre president Paul Kagame är en stort Arsenal-supporter och anklagas för att skyla landets ekonomiska misslyckandet genom satsningar som denna.

I bland annat Nederländerna höjs det nu röster för att strypa biståndet till Rwanda. Borde inte Sverige också ha en sådan diskussion?

 

Läs mer: https://www.di.se/…/bistandsberoende-rwanda-sponsrar-arsen…/

Svenskt bistånd till Rwanda: https://openaid.se/sv/aid/sweden/rwanda/

Måtte alla godhjärtade men naiva biståndskramare öppna ögonen för vad de ställer till med snart.

 

Veckans tönt är Eigil Söderin på ETC samt HV71:s tränare

Den töntige vänsterpopulistskribenten Eigil Söderin på kommunistblaskan ETC kan inte släppa det där att vissa bolag gjort affärer i diktaturer. I en text om Nordnet Live med rubriken ”På bankens torsdagsmys hyllas misstänkta förbrytare som actionhjältar” gnäller han över att alla inte ser världen på samma sätt som han gör.

Samtidigt som många på vänsterkanten gullar med diktaturer som Kuba bölar de tydligen än över att Lundins oljebolag gjorde affärer Sudan för 10-15 år sedan. Att göra affärer med diktaturer är både bra och dåligt på samma gång. Allt beror så mycket på.

Att hela vår välfärd fortfarande kräver olja för att det ska gå runt är för jävligt, men sant. Oljan står för en stor del av all energi som behövs, men istället verkar han på sedvanligt vänsterpopulistmaner enbart fokusera mot att klimatet förändras.

Här är ett klipp som inspirerar kapitalister som jag. Från Nordnet Live 2018.

Veckans töntar är även HV71:s tränare som den 10 mars gick ut på isen för att lämna planen i matchen mot Färjestad. Detta trots att det var ett uppenbart regelvidrigt mål och att domarna naturligtvis skulle döma bort det. Man får inte trycka/slå klubban mot en målvakts benskydd när pucken är blockad för att på så vis trycka in den. Folk skrattade åt dem när de fick gå tillbaka och se hur HV71 lyckligtvis förlorade.