Vem sköt inte Palme?

Det finns mycket dumt som sagts i jakten på Palmes mördare. Alla galna teorier och spekulationer är tragikomiska och ibland verkar det vara svårt med logiken för somliga.

Den nya folksporten och lotteriet

Rikskrims utredare i den så kallade Palmegruppen är tvungna att lägga stor kraft och energi på varje duglig polis tyngsta ok(?) – de ökända så kallade toktipsen. Denna nya folksport omfattar dels de 130 personer som erkänt Palmemordet fast de är oskyldiga, dels de outbildade privatspanarnas tusentals teorier och spekulationsgrundade ”slutsatser”. Det är allt från kompletta idioternas och lycksökarnas tips till känslopåverkade personer som pekat ut varandra i fyllan och villan eller efter uppslitande gräl sinsemellan.

Att ha 50 miljoner kronor i belöning till den som ger ett tips som fäller mördaren var kanske inte så smart när allt kom omkring, särskilt inte i ett land där en stor del av befolkningen älskar lotto, gambling och spel. Att chansa och peka ut någon som Palmes mördare är ju rena lotteriet – med tillräckligt mycket tur kunde ju till och med en privatspanare faktiskt få rätt.

Inte konstigt att toktipsen väller in likt snön genom ett öppet fönster på en alpstuga som fått en medelstor lavin över sig. Men nu är det för sent att ändra belöningen. Hur skulle det se ut? Att sänka eller slopa beloppet och därmed motivationen att lösa mordgåtan kunde uppfattas som rena hånet och bli ett politiskt och karriärmässigt självmål. Horderna av toktipsare får de stackars utredarna därför leva med.

Som privatspararen kan du inte hålla förhör, göra en teknisk undersökning, testa DNA-spår, avlyssna, samarbeta med utländska poliser och underrättelsetjänster, etc. Ja, såvida du inte hette Ebbe Carlsson och var inblandad i en unik skandal förstås. Privatspanare som bara läser tidningar och pratar med varandra och tänker är därför helt chanslösa att bidra med något. Det är säkert kul att privatspana, men om du inte sett något konkret, är det ingen idé att skicka in vilda spekulationer till polisen.

Mockfjärdsrevolvern och Borlänge

satir10Det är få saker som är så dumma som detta. Det fanns de Borlängebor som på fullaste allvar var övertygade om att Christer Pettersson efter mordet bott i den lilla sossestyrda staden under flera år. Alla vet att det var en dubbelgångare till Pettersson som bodde i Borlänge och dubbelgångaren blev även intervjuad i lokalpressen om detta. Till och med min nuvarande granne Svenne H såg ut som Christer Petterson när det begav sig på 1980-talet och strax därefter.

Kombinera denna dumhet med att mordvapnet skulle vara den berömda Mockfjärdsrevolvern. Det vapnet kastades sannolikt i Djursjön utanför Mockfjärd 1983 efter postrånet samma år. Det är som alla vet vanligt att snabbt dumpa vapen som använts vid brott, eftersom det är riskabelt att behålla saker som kan bevisa att man är skyldig.

Om Petterson låg bakom Palmemordet måste han därför utan egentligt motiv till att vilja döda Olof Palme ha åkt upp Mockfjärd och tack vare större kompetens än polisens egna dykare faktiskt hitta vapnet där nere på sjöbotten. Varför han nu skulle välja just det vapnet när det borde gå att få tag i andra. Och mitt i den kalla vintern 1985/1986 när isen låg tjock över sjön?!

Sedan måste han i så fall ha åkt tillbaka till Stockholm och mot all förmodan lyckats få tag i Palme utan livvakter och dessutom lyckats knäppa honom utan att åka fast direkt. Om teorin ska hålla måste ”Rotebros Röjare” därefter ha åkt upp till Dalarna igen och kastat tillbaka vapnet i samma sjö! För det var ju där i Djursjön som vapnet hittades på 2006. Och när ”Sollentunas Saruman” ändå var i krokarna bosätta sig i Borlänge?!

Oavsett Petterson är Mockfjärdsrevolvern ointressant i utredningen. Ingen Palmemördare skulle ha dumpat vapnet utanför Mockfjärd, eftersom det använts i ett brott i närheten och det därför är sannolikt att man letar efter vapnet där. Vilken man också gjorde. Antagligen kastades vapnet där redan efter rånet 1983. Varför media gjort en stor sak av Mockfjärdsrevolvern är en gåta. Eller snarare ett bevis på hur få bra spår efter mordvapnet som finns. Att polisen ville hitta vapnet handlar om rutiner och principer.

Fler toktips om Chrille & Co

Lite mindre(?) dumt är det att när a-lagare, knarklangare, kriminella och andra lösspringande lirare med oregelbunden inkomst i Stockholms undre värld pekar ut varandra. Typ teorier i stil med att några kåkfarare och en korrupt polis skulle ha konspirerat och lyckats få Christer Petterson utpekad. Dels för att någon av dem var inblandad själv, dels för pengar, ära och framförallt en liten hämnd för att ”Sollentunas Skräck” inte alltid betalade ”varorna” han i den här teorin köpte av langarna. Det är inte särskilt lätt att  helt utan placerade bevis och fejkade vittnesmål få åklagare och poliser att tro att en utvald syndabock är skyldig.

Det har också spekulerats vilt i att Christer Petterson ska ha varit ute efter en skummis vid namn Sigge Cedergren. I så fall måste Petterson ha både tagit fel på Skum-Cigge och Palme plus Lisbeth Palme och Cedergrens kärring. Vad är oddsen för det?

Att Petterson ska ha varit ute efter vemsomhelst och bara råkat skjuta statsministern i fyllan och villan och sedan kommit undan med det har ännu sämre odds. Skulle en påtänd vildhjärna som ”Bajonettmannen” Petterson bara stå där och bete sig som en yrkesmördare som väntade på sitt offer när han var ute efter vemsomhelst? Dumheter.

Bombat

Det finns också spekulationer om att den så kallade ”bombmannen” Lars Tingström skulle ha gett Christer Petterson i uppdrag att mörda Palme. Spekulationerna i sådana toktips faller på eget grepp. För vem lejer man om man ska döda en statsminister?
1 En mer eller mindre professionell torped eller yrkesmördare med till exempel polisiär eller militär bakgrund? Eller en av de hårdaste MC-gängens värstingar?
2 ”Rotebros Ruskprick” som ligger utslagen på en parkbänk under några systemkassar?

Okej att alternativ nummer två kanske är något billigare, men kvalitet kostar som bekant och att mördaren kunnat hålla sig undan så länge signalerar kvalité och tajming. Något som Kaktus-Christer antagligen skulle ha haft svårt att leverera. Dessutom säger ju vittnesuppgifterna är det såg professionellt ut.

Den stora konspirationen

Palme sköts bara ett stenkast från Skandias huvudkontor som på den här tiden låg på Sveavägen 44. Sydafrikaspåret går ut på att Palme ska ha skjutits av någon Sydafrikansk agent etc som hämnd för hans kritik mot apartheidsystemet. Lägg till att det var sydafrikanska Old Mutual som till slut köpte upp Skandia på 00-talet. Eller varför inte lägg till att det var i de lokalerna som det under kalla krigets dagar förberetts en motståndsrörelse under kodnamnet Thule, utifall Sverige blivit invaderat. Allt detta är sant, men det finns ju inget samband för det. Motståndsrörelsen hade enligt ryktena innehållit högerextremister, eller åtminstone en och annan som inte gillade den dåvarande svenska socialdemokratiska regeringens hållning och agerande gentemot Sovjetunionen.

Ett problem är att stora konspirationer inte hålls hemligt hur länge som helst. Alltid är det någon som tjallar till slut. Särskilt med de stora summor i belöning (50 miljoner kr för mördaren och 5 miljoner kr för mordvapnet) som svenska polisen utlovar om du hjälper till.

Ett roligt toktips

Ett kul tips kommer från en privatspanare som vi kan kalla Pär Lamentet. Han är säker på att det hela handlar om en konspirationsteori med Sveriges myndigheter i spetsen. För det kan inte vara en tillfällighet att statministern sköts på just Olof Palmes gata. Sic! Myndigheterna måste alltså ha vetat om mordet i förväg. Lägg till att myndigheterna visste exakt var mordet skett, det visade inte minst den utplacerade gatstenen.

Botten är inte nådd med detta

SVT:s program Uppdrag Granskning visade under 2008 ett avsnitt där det framgick att U-båtskränkningarna på 1980-talet mycket väl kan ha kommit från NATO-ubåtar. Vissa toktips spekulerar därmed på att det bara var vissa inom försvarsledningen och försvarsdepartementet som vetat om att NATO-ubåtarna var där för att testa det svenska försvaret. Till en början inte ens regeringen. Men när statsminister Palme fått veta sanningen han enligt teorierna hotat stoppa ”övningarna” och fördöma det hela offentligt. Därmed skulle han tystas.

Det finns ett par militärer som jag under en tågresa hörde prata om U-båtskränkningarna. Den äldre av de två sade att han garanterat hade kunnat skjuta prick på en främmande U-båt när det begav sig, men att det kommit order ”uppifrån” om att låta bli. Jag vet inte vad jag ska tro om det, men jag tänker då inte ens spekulera att det ska ha koppling till Palmemordet.

Vem sköt Palme?

Antagligen var ingen person eller spekulation nämnd ovan inblandad i mordet. Vem som sköt har jag förstås ingen som helst aning om, däremot vem som inte sköt. Ibland är det tacksamt med negationer.

6 tankar kring ”Vem sköt inte Palme?

 1. Otto

  Det mest sjuka var ju nån tomte som menade på att Lisbet låg bakom… He he

 2. Elakingen Inläggsförfattare

  Usch ja. Den ”teorin” bygger ibland på att hon hade andra kläder när hon steg in i ambulansen än efteråt. Eftersom hon också blev beskjuten, den så kallade Lisbet-kulan, är det klart att kläderna får ingå i mordutredningen medan hon tas om hand av sjukvårdare. Att tro att hon skulle ha hyrt in en mördare som skjuter även mot henne, ja, ska man skratta eller gråta?

 3. Leif Lindblad

  Den som skör statsminister Olof Palme är Christer Andersson. Han hade motiv, möjlighet och medel. Christer eller CA hade vunnit stora pengar 1980 och investerade dessa i aktier, vilka senare belånades och blev ett pyramidliknande insats. Samma dag som Palme mördades hade Palmeregeringen höjt omsättningsskatten på aktier och därför rasade börsen tvåsiffrigt. CA gick i konkurs. CA var på sitt vanliga cafe på Sveavägen 33 och promenerade hem, och utanför biografen Grand ser han Palme gå in på biografen vid 21.00. CA som hatade Palme sedan tidigare (och skjutit sönder sin tv med Palme i rutan) gick hem till Hälsingevägen i Vasastan, hämtade sin Magnum 357 Smith&Wesson med serienummer 61575 och inväntade filmens slut. CA förföljde makarna Palme när de gick över Sveavägen vid Adolf Fredriks Kyrkogata då Lisbeth skulle fönstershoppa vid SARI=Miss Clara idag. CA gick förbi och inväntade paret vid Dekorima. CA försvann Tunnelgatan, David Bagares Gata, Snickarbacken, Birgerjarlsgatan och norrut mot Hälsingegatan.

 4. Elakingen Inläggsförfattare

  Nu har man kollat att registrerade Magnumrevolvrar och det var ingen av dem, men det finns kanske fler.
  Menar du att polisen bara missat allt detta?

 5. per

  väljer att svara åt leif.
  det är riktigt att man kollade alla reggade magnumrevolvrar i stockholm, med undantag för 1, christer a sitt vapen.
  han åkallade inte kallelsen för provskjutning i jan 1990 inte heller andra kallelsen maj 1990. först i jan 1994, efter man funnit ut ett vapen saknas, kontaktade man christer som då sa han sålt sin revolver till en knarkhandlare för kontanter, ett löjligt påstående eftersom det innebär det är du som åker dit om denne begår brott med ditt vapen.
  vapnet har inte kunnat spåras och vi vet idag att vapnet felregistrerats, det har samma regnummer som en hämmerli .22 ett vapen christer köpte samma dag 1980, alltså går det inte att spåra revolvern och polisen har letat efter fel vapen sedqn 1990 vilken är en jättetabbe. finns mer om honom ex att han är på prick lik mårten palmes fantombild men det fåt du leta upp mer om själv

 6. Elakingen Inläggsförfattare

  En felregistrering eller ett utländskt vapen har en logik, för ingen skjuter väl en statsminister med ett registrerat vapen som kan spåras till en själv?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *