Kategoriarkiv: Ekonomi & Börs

Spartips, dumheter i ekonomin samt några kloka ekonomiska råd berättar jag om här.

Två klassiska korkade vänstercitat

Roliga citat från kändisar har den skämtsamme Farbror Torsten på sin humorsajt. Här kommer några som bara är politiska och dumma. Helt enkelt två klassiska korkade vänstercitat:

”…finansiella marknader är lika mordiska och ödesdigra mot
människans frihet på en internationell nivå som de värsta politiska och militära tyrannierna i vår tid.”

Attacs chefsdåre Bernard Cassen, 1999. Tydligen vill han inte ta ansvar för sina besparingar och investera klokt.

”…vi måste återvända till självförsörjande ekonomier,
och inte till exportledda ekonomier, som visat sig vara ett stort misslyckande.”


Attacs chefsdåre Bernard Cassen, 2000. Självförsörjande ekonomier
kan per definition aldrig lyckas lika bra som de som handlar med andra länder. Det är
enkel nybörjarkunskap i nationalekonomi.

Veckans tönt är ekonomigeniet Thyra

Vill du tjäna en massa pengar är det bara att låta det ackumulera med 2 procent per dag. Enkelt! I alla fall om vi får tro Thyra Business Mindset.

Nä, det går naturligtvis inte att fixa 2 procent per dag i totalavkastning från investeringar. Börsen ger ca 10 procent om året i genomsnitt. Thyra Johansson bara snackar, men har i en video senare förtydligat att det handlar om att man arbetar och lägger ned tillräckligt med tid för att klara de 2 procenten om dagen.

@thyra.johanssonn Friendly reminder att det är dax att börja investera dina pengar!!???? #invest #2024 #lifestyle #mindset #improve #ökadinapengar ? originalljud – Thyra | business & mindset

Hur nu det ska gå till.

”Jag tar tillvara på experternas tradingidéer.”

Okej?! Om trading ändå vore så enkelt.

Betalningskrav från Copyright Agent

Copyright Agent A/S är ett danskt företag som hjälper bland annat Reuters fotografer att få betalt för sina verk. Problemet är att de plötsligt bara hör av sig till en sajtägare och kräver betalt. Ofta ca 2500 kr per foto och sajt.

Även foton som driver runt efter att ha använts i meme-generatorer kan de slå ned på. I mejlen citerar man ofta i stil med:

”Vår samarbetspartner, Reuters, äger de exklusiva rättigheterna att förfoga över bilden.

Vår samarbetspartner har ingen registrering på en giltig licens för användningen av bilden på er domän. Det är möjligt att ni har erhållit rätt licens för det publicerade bildmaterialet, till exempel från fotografen eller er kreativa byrå. Om så är fallet, vänligen förse oss med dokumentation på licensen som svar på detta brev. När vi har tagit emot detta avslutar vi ärendet och ber om ursäkt för besväret. 

Otillåten användning av bildmaterialet strider mot 2 § lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, och Reuters har då rätt till skälig ersättning för ytterligare skada/annan förlust enligt 54 § lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk för den otillåtna användningen av det upphovsrättsligt skyddade bildmaterialet. Även utelämnandet av byline (rättighetshavarens namn) till det publicerade bildmaterialet är ett brott mot 3 § lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.”

Nu är detta inte direkt hela sanningen eller hur lagen ska tolkas.

I exempelvis denna uppsats står det att:
”Parodiundantaget är ett icke lagstadgat undantag i upphovsrätten. Parodier har i svensk rätt traditionellt ansetts utgöra nya och självständiga verk.”

Här ska vi skilja på ljud, bild och text.

Utifrån vad Lawline skriver beror det också mycket på från fall till fall var gränsen går.

Ett exempel är Alla Roliga Historier som fått mejl angående parodier om Putin, med retucherade bilder (fotomontage).

Betala Copyright Agent A/S?

Det är med andra ord osäkert vad som gäller och därmed osäkert om man alls är skyldig att betala något.

När jag söker på nätet betalar vissa medan andra inte verkar göra det. Att ta bort det man publicerat kanske hjälper rent juridiskt, även om den danska firman inte nöjer sig med det utan vill ha betalt ändå.

Ingen vad jag kan hitta i nuläget har på forum återkommit med process hos kronofogden eller civilrättslig process. Av alla tusentals AI-genererade mejl från Copyright Agent A/S undrar jag hur många som de driver vidare.

Vet de alls vilka de mejlar till? Många är anonyma på nätet, även om webbhotell förstås lämnar ut uppgifter om sina kunder om åklagarmyndigheten knackar på dörren och bedriver rättslig process.

Det är viktigt att inte klicka på någon länk eller logga in med den user och lösen som bolaget mejlar ut. Då kan de lättare spåra dig via IP-nummer och annat. Använd gärna VPN om du svarar dem på mejl.

Sannolikt är det lika bra att ligga lågt och inte ens svara. Det är min slutsats till vidare. Hur Alla Roliga Historier till slut gör får vi se. Hör gärna av dig om du har egen erfarenhet av Copyright Agent A/S.

Det går att använda foton utan att ha de på din sajt. Nedan infogar jag ett foto på terroristledaren Putin, vilket jag inte får lägga upp då jag inte har upphovsrätten. Fotot ligger inte på denna sajt, utan jag använder URL:en https://premium.vgc.no/v2/images/01110610-4b8d-461a-ab35-6328a0cebbe4?fit=crop&format=auto&h=1353&w=2048&s=c9831364ca506d9eb8590b509721bcf2ac603605 så att jag visar ett foto som finns på annan sajt. Jag vill bara testa systemet så att säga.

Copyright Agent A/S är ett danskt företag som hjälper bland annat Reuters fotografer att få betalt för sina verk. Problemet är att de plötsligt bara hör av sig till en sajtägare och kräver betalt. Ofta ca 2500 kr per foto och sajt.

Ilja Batljans alla utfästelser blev fiasko

Veckans tönt är Ilja Batljan för alla stora ord om utdelning i 100 år och att klara utdelningen även med 10 procent i nominell ränta. SBB håller nu 2023 inne utdelningen och säljer fastigheter för att överleva. Ett år är en ganska kort tid som det kan hända mycket på.

Ge Ukraina stöd – Du kan bidra mycket även som privatperson

Det är lätt att ge Ukraina stöd. Via Stand for Ukraine kan vi hitta sajter och information om hur vi skickar pengar till deras väpnade styrkor.

Ymnighetshornet har också lite tips på organisationer:

”De jag rekommenderar är Operation Aid för humanitär hjälp, Blågula Bilen (för förnödenheter och materiel över hela spektrat, samt lastbilar till Ukrainas försvar), Drones2Ukraine för drönare och utbildning av drönaroperatörer, Jonas V M för pickuper och militär utrustning direkt till fronten, Hospitallers (stridssjukvårdare, inklusive svenskar), PowerUpUkraine för kraftverk mm, Föreningen Svenskbyborna som stöder Gammelsvenskby, Skicka vidare till Ukraina som stöder humanitärt och militären, Direct Ukraine för humanitärt stöd och till militären, Tjörns hjälp till Ukrainade svenska främlingslegionärerna i Svensk KrigareHvite Busser 2022 för att skjutsa flyktingar och Disarmament Solutions för minröjningsutrustning. I Litauen finns också Blue/Yellow för hjälp till fronten med utrustning och pickuper, och som även har svenskar engagerade. Sedan finns Ukrainas egen United24 där du kan välja att ge pengar till försvar, medicinsk hjälp eller för återuppbyggnad av landet.”

Själv har jag skickat pengar till Ukrainas väpnade styrkor, vilket sker via landets centralbank.

Alla som vill ge Ukraina stöd bör göra det i den omfattning man vill och kan. Att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och bekämpa våldtäkter, tortyr och åsiktsförtryck är moraliskt och viktigt. Många har länge omfamnat och stöttat Putins grymma politik. Dags att bekämpa den genom att hjälpa till ekonomiskt.

Klimatreligionen har fel, men koppar är framtiden

Klimatrörelsen påminner allt mer om en religiös domedagssekt. Det är synd och även direkt töntigt, för miljön är värd att tas på allvar. Att vilja tumma på demokratin är hotfullt och omoraliskt.

Helt verklighetsbaserad är inte alla önskemål från de klimatreligiösa heller, enligt Henrik Jönsson:

7:55 in i videon ser vi några psykiskt sjuka klimataktivister tillika veckans supertöntar vi inte kan rädda mentalt. Bara ruska på huvudet åt deras destruktiva protester mot vad de tror är undergången eller något sådant.

Det vi vet är att det kommer att gå åt mycket koppar framöver, även om förnyelsebara energikällor och elbilar inte kan rullas ut lika snabbt som somliga vill.

Därför är det en bra idé att investera i koppargruvor, titta gärna närmare på aktier som Boliden och Lundin Mining. Eller varför inte en leverantör av gruvutrustning, som Epiroc.

Ökad effektivitet i allt människor gör kommer att till slut förbättra miljön på den här planeten. Endast forskning kan rädda oss. Inte klimatdiktatur och skräckpropaganda av gröna religioner.

Elstödet och elpristaket – alla politiker har fel

Regeringen höll inte precis det de lovande om elstödet när det gäller hur snabbt det skulle ske. Att skylla på att de fattade beslutet inom vallöftets tid räcker inte. Det är reda pengar och utbetalningar som gäller.

Socialdemokraterna och de andra hittar sen bara på att de skulle ha gjort det bättre. De har ingen aningen vilken tid de hade behövt. Se bara detta pinsamma klipp där Damberg gör bort sig i SVT:

Både högern och vänstern är därför veckans töntar.

Kostnader för Sverige är bra, enligt ”professor” Peo Hansen

Peo Hansen må vara professor inom statsvetenskap och inte etnicitet som det står i artikeln nedan. Men det där med att ju mer något kostar desto bättre är det stämmer tyvärr inte. Allt handlar om att tillföra nytta.

Nytta inom nationalekonomi och även mikroteori och makroteori handlar om varför vi betalar för vissa saker. Allt kan mätas i termer av pengar och betalningsvilja.

Sen kan man tycka att det är oerhört nyttigt att ha invandring, av mänskliga skäl eller av andra skäl. Allt beror ju helt på hur bra invandringen fungerar.

Bidragen som invandrare får spenderar de förvisso här i Sverige i stor utsträckning. Men de kommer från skattebetalarnas pengar så att alla som betalar skatt inte har råd att konsumera. Det jämnar därmed ut sig.

Ska invandringen därmed bli en vinst måste de arbeta och tillföra samhället något. Det är det en hel del som gör, men inte alla.

Att media låter en tokprofessor tomta runt utan kunskap i nationalekonomi är töntigt.

Rysk propaganda gör bort sig

Rysk propaganda går emot sin diktator genom att råka utmåla Krim som tillhörande Ukraina. Det gör det enligt folkrätt och lag, då det bara är ockuperat av Ryssland sedan 2014. Så när Ryssland skulle håna omvärlden för sin miljöfientliga politik (låga bensinpriser driver upp konsumtionen) avvek de från lögnerna från ryska staten.

Därför är rysk propaganda återigen veckans töntar.