Kategoriarkiv: Ekonomi & Börs

Spartips, dumheter i ekonomin samt några kloka ekonomiska råd berättar jag om här.

Fördelar med led paneler och led belysning

Det kan vara en ljus idé 🙂 att byta ut sin gamla belysning mot led, det både i hemmet och på kontoret. Hemma kan det vara bra att ha olika sorters led lampor. För kontoret eller andra offentliga platser kan du med fördel använda led paneler. Köp cool led paneler här. Genom att byta till belysning med LED får du ett mycket trivsammare ljus, som dessutom är energieffektiv och har en överlägsen livslängd. Lysande! 🙂

Att tänka på när du ska köpa LED-paneler

När du ska köpa LED-paneler så är det bra att fundera på var de ska sitta och hur många det kan tänkas behöva. Du behöver även se till att du har den el det behövs för att installera led panel. Sedan även att det finns utrymme nog för dem. Det kan vara en bra idé att ta in en behörig elektriker då du ska installera och montera paneler med LED. Det så att det görs på rätt sätt. En elektriker vet hur man på ett säkert sätt hanterar el.

LED paneler ger säker el

Moderna led paneler i taket är inte fel. Du får en bra belysning som är så att säga integrerad med taket. Det gör att det inte går att fastna i armaturer om det behövs göras något i taket. Paneler med led ger en bra spridning på ljuset. Sedan så har dessa paneler även en hög standard samt bra kvalitet. Det är ett måste, särskilt om de ska sitta på en arbetsplats. Då gäller det att det är så kallad säker el. du bör alltså kolla att de LED paneler du väljer att köpa har CE-märkning samt att de uppfyller de krav som ställs på säker el i enlighet med den svenska arbetsskyddslagen. Om du vill köpa coola led paneler, så kan du med fördel göra det online på nätet.

En hyllning till den privata vården och Humana

”Humana sparar en miljard till de nordiska skattebetalarna för att det sköter omsorgstjänster på ett effektivare sätt än de som sköts i kommunal regi. De anpassar sina boenden och fastigheter på ett bättre sätt så att de får en högre beläggning och blir mer effektiva. Samtidigt har de långt lägre sjukfrånvaro än de kommunala aktörerna och har bättre personalnöjdhet. Det är hållbart ekonomiskt när du sparar skattekronor men samtidigt skapar bra tjänster”.

Detta sa fondförvaltaren Wilhelm Gruvberg på Alcur till DI.se den 7 maj 2021. Hans fond har säkert investerat i omsorgsbolaget Humana, så han pratar i egen sak. Ligger nog ändå en del i det han påstår.

2021 års tips på ekonomilänkar

Här finns ekonomilänkar för dig som vill ha vägledning till nyheter och information inom ekonomi. Anledningen till att de dyker upp här är att Farbror Torsten äntligen har lagt ned ”Länksamlingen som har sina sidor”.

Nu bevaras i alla fall denna länkguide till omvärlden och någon gång varje år är det tänkt att årets ekonomilänkar ska dyka upp här i min så kallade elaka blogg. Inte för att det är elakt att tipsa om användbara informationskällor inom ekonomi, men ändå.

Affärsvärlden
Aktier och ekonominyheter. Den tryckta tidningen läggs upp på nätet för inloggade redan på kvällen dagen innan den skickas till prenumeranterna.

Aktieskolan
Bra och grundläggande om aktier.

Aktiespararnas analysguide
Tabeller och nyckeltal för aktier.

Aktiesparande
Aktiestrategier och olika råd om aktiesparande och börsen.

Börskollen – Ekonomibloggar
Ekonomibloggarnas inlägg samlade på ett ställe. Praktiskt!

CNN Money
Här finns CNN:s ekonominyheter. Engelskspråkig sajt, förstås.

DI:s nyheter
Bra på ekonominyheter, men har även en del annat kopplat till ekonomi.

Dividend Story
Blogg om passiva inkomster som utdelningar.

ETF Sverige
Information och länkar om ETF:r.

Finansportalen
Nyheter och info inom privatekonomi.

Hedgefondsindex Nordiskt
Här presenteras ett månatligt index över vilken avkastning som nordiska hedgefonder ger.

Hedgefondsindex Globalt
Dow Jones Credit Suisse Core Hedge Fund Index mäter utvecklingen för olika typer av hedgefonder globalt.

Hedgefondindex från HFR
HFR:s index över hedgefondvärlden. HFR kallar sig global ledare när det gäller alternativa investeringar och institutionell standard när det gäller hedgefondindustrin.

Ekonomifakta
Svenskt Näringslivs sida om ekonomisk statistik och fakta. Uträkningsmöjligheter och artiklar.

Insiderregistret
Finansinspektionen håller koll på affärerna som börsbolagens insiders gör.

Insynshandel Insidevoice
En annan kanal för att följa svenska insiders aktieaffärer.

Investment U
Har en hel del artiklar som kan vara intressanta.

Investopedia
Ordlistor och fakta om allt som rör investeringar. Faktiskt en bra sajt.

Market Watch
Amerikanska ekonominyheter på engelska.

Placera.nu
Avanzas nyhetssajt. Har en del gratis fond- och aktieanalyser.

Petruskos utdelningar
En blogg om aktieutdelningar.

Privata Affärer
Har det mesta du behöver inom privatekonomi och aktier.

Råvaror.se
Information om råvaror och energi.

The Street
Amerikanska ekonominyheter på engelska.

UK Skulder
Statistik över Storbritanniens skulder.

USA:s Skulder
En uppskattning av USA:s skulder och inkomster etc.

USA:s statsinkomster
Statistik och grafer om USA:s BNP, statsinkomster, skulder och budgetunderskott etc.

USA:s statsutgifter
Statistik och grafer om USA:s utgifter, skulder och budgetunderskott etc.

Debattören Lena Bjärskog kränker kvinnor och rasifierade

Lena Bjärskog framställer sig i ett debattinlägg i Expressen som en sexist och rasist. I stora generella drag utmålar hon kvinnor som offer, liksom vad hon kallar för rasifierade. Det betyder tydligen alla som inte är vita i hudfärgen. Hon kallar sig själv ekonomihistorisk debattör och student Stockholms universitet. Undrar varför hon inte lärt sig något.

Kvinnor som investerar på börsen kan tjäna pengar på det och det är enda sättet att skapa ekonomisk jämställdhet, att båda genus blir ägare av kapital och bolag. Kanske svårt för en proletär och kommunist att förstå.

När rasisten Lena Bjärskog hela tiden dömer alla med en viss hudfärg känns det lite som något som landets alla nazister håller med om. När välmenande studenter som Bjärskog ligger på den nivån får hon inte mycket medhåll eller respekt av de som kan något om samhället. Det kan jag lova.

Hon får bli veckans tönt, helt enkelt.

VD:n som aktiechattade

Sernekes vd och grundare Ola Serneke har avslöjats. Han har aktiechattat under anonym signatur och argumenterat för sitt bolag. Informationsgivningen är väldigt viktig och reglerad för börsnoterade bolag. Dessutom är en börs-VD normalt upptagen med viktigare saker än att tjafsa med andra på ett nätforum.

Ola Serneke är därför veckans tönt på grund av denna pinsamma insats.

Alexandria Ocasio-Cortez är veckans tönt

Joe Rogan, Elon Musk och Graham Stephan lämnar Kalifornien och flyttar till Texas. Inte konstigt när vänsterstyret med skatter och byråkrati till slut blir för mycket. Att

Denna krönika av Alex Green sammanfattar dårskapen rätt bra.

Amazon founder and CEO Jeff Bezos schooled her last year when he decided to move the company’s planned headquarters elsewhere rather than submit to the state’s bullying.

That cost New York hundreds of thousands of high-paying jobs – these were headquarters, not warehouses – and hundreds of millions of dollars in future tax revenue.

Yet – bizarrely – Ocasio-Cortez called Amazon’s decision to go elsewhere a “victory.”

Alexandria Ocasio-Cortez för Demokraterna New York är därför veckans tönt.

Veckans tönt är biståndskramaren Lorentz Tovatt

Biståndskramaren Lorentz Tovatt (Miljöpartiet) menar väl, men han borde verkligen ha förstånd nog att inse att bistånd lika väl kan göda en diktator som hjälpa ett folk. Med den usla uppföljning och effektivitet som alla medier rapporterar om då och då är hans tweet bara töntig.

Töntar med namnet Lundin

Det här med att haka upp sig på ett namn och vilja att ett stort oljebolag ska byta istället för en själv är töntigt.

Langa olja? Skärp, er!

Jag undrar ibland om det finns någon lägsta nivå på debattsidor? Går det att få vad trams som helst publicerat så länge det ger rubriker och uppmärksamhet eller är politiskt korrekt skrivit av en lättkränkt?