Jag vet vilka som haft fel

Det är mycket dumt som forskare och andra har hävdat, men som vi med lite förnuft aldrig trodde på. Här är några exempel, varav flera uppfyller definitionen av en idiot.

Skogsdöden

På 80-talet trodde många forskare, experter och folk i media att skogen skulle dö p g a försurning. Skeptiker till hotet fick lite utrymme och forskare som ifrågasatte riskerade att gå miste om anslag, få sämre karriär och bli anklagade för att stå på bilismens sida. DN skrev tydligen att ”gift kommer döda den svenska skogen.” ”En långsam atombomb” menade andra. ”Kollapsen kan komma på några veckor”. Av det blev det intet och än idag har vi riktigt mycket skog i Sverige.

Detoxa och avgifta dig inte

Näpp, det finns inga slaggprodukter och lite vegomat driver inte ut gifter. Som om normalbegåvade inte redan förstod det. 🙂 Här ett citat från MittISöderort 20/1 -15:
detoxabluffForskare har kritiserat det här med att detoxa via juice i The Guardian och på TV4 Nyhetsmorgon den 27 januari säger överläkare Mikael Sandström att man inte alls detoxar och blir av några gifter genom att bara dricka juice. Gifterna kan inte ens mätas före och efter. Kroppen kan göra sig av med gifter själv via levern och njurar, men att försöka rena kroppen via kosten på några dagar kallar han för bedrägeri och lika meningslöst som tarmsköljningar. Det går inte alls snabbare via grönsaksjuice etc. 

Humlor kan inte flyga

Alla med hjärna förstod att humlor kunde flyga, det var ju bara att titta på dem när de flög. Vetenskapen kunde däremot länge inte förklara hur. Den raljerande jargongen var att humlor inte kan flyga, men de vet de inte om så de flyger ändå. Till slut lärde de sig forskarna att humlor visst kan flyga. Det handlar tydligen om mikroströmmar i luften runt omkring humlan, vilket ger extra lyftkraft. 

Y-kromosomen på väg bort

Jag tyckte länge det kändes orimligt att det skulle ta slut på män på grund av allt sämre Y-kromosomer. Lite för negativt för att vara sant. Efter alla år av evolution såg jag inget anledning till att det skulle bli en sådan utveckling. Sedan såg jag nyheten nedan, att inget tyder på att männens Y-kromosom inte alls var hotad. Tydligen dog de flesta av däggdjurens Y-kromosomer ut för miljoner år sedan och sedan är trenden stabil. De som är kvar klarar sig. Det blir alltså inte färre och färre eller svagare eller något. 

ykromosom-tt-i-imetro

Millennieskiftet och 2012

Jag vet inte vad jag exakt gjorde vid millennieskiftet, eftersom jag inte brydde mig så mycket. Alla i världen har ju inte ens samma tideräkning som vi. I USA hade vissa tokar laddad upp med konserver och man var rädda för att galningar skulle spränga saker. Naturligtvis hände inget. Domedagsprofeterna trodde på ett tredje världskrig både 1996 och 1999, men det blev inget. Det kom som lika förväntat inga rymdvarelser heller. Kärnkraften funkade bra också. Och detta trots att indianer sett tecken i tiden att den yttersta dagen var nära. Att folk aldrig tröttnar på att ha fel.

2012 var det samma sak.

Jag säger som Fox Mulder i Arkiv-X, fast tvärtom och lite annorlunda:
Det finns ingenting där ute. 

Men att skrämma upp folk är en lönsam industri. Nostradamusanhängare, rymdvarelsetroende, domedagsprofeter, permabears på börsen. Alla kan de tjäna pengar på att ropa ”vargen kommer”. Men inte fan kommer den någon varg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.