Kategoriarkiv: Politik, dubbelmoral & genus

Dubbelmoralister, PK-muppar och makthavare som säger emot sig själva kritiserar och sågar jag här. Liksom genusdravel.

Högern införde rösträtten i Sverige

I politiska sammanhang är det ofta komplicerat. I Sverige var det högermannen Arvid Lindmann som var statsminister när landet införde den ”professionella parlamentariska demokratin”. Det var han som fick riksdagen att acceptera ett proportionellt röstsystem. Ledande liberaler drev på.

Lyssna på journalisten och historikern Johan Romin i Faktapodden:

Därmed är det inte (enbart) vänsterns Hjalmar Branting som låg bakom rösträtten, vilket vänstern i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet brukar hävda.

När det gäller politiska förslag mot fattigdom, arbetarklassens rättigheter och kvinnlig rösträtt är det också mer komplicerat än vad exempelvis vissa vänsterfolk brukar hävda. Alla partier stödde en röst per person oavsett genus.

Vänsterpartiets Katharina Wahlgren försöker rappa i regionfullmäktige

Ofrivillig humor eller pekoral från Vänsterpartiets Katharina Wahlgren.

Å ena sidan låter försöket till rapp skit och är fullt med ”mannen” och ”broh” (kulturell appropriering). Å andra sidan får hon mycket uppmärksamhet för sina politiska floskler.

Sammantaget ändå pinsamt och en värdig veckans tönt.

Strandhälls pinsamma okunnighet om antalet kärnkraftsreaktorer

Nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll gjorde bort sig rejält i SVT nyligen. Hon visste inte hur många reaktorer som stängds ned på de svenska kärnkraftverken.

”Å herregud, det här borde jag ha koll på… Har…. vi… stängt ner… två och tre i drift?”

Därför blir Annika Strandhäll veckans tönt.

Sex är nedstängda och sex kärnkraftsreaktorer är i drift, enligt SVT. Sverige har alltså halverat antalet reaktorer, vilket i vintertider är en förklaring till det rekordhöga elpriset. Kylan i sig påverkar förstås också, men det är inget nytt att vi har vinter mitt i vintern.

Avsaknad av batterier som kan lagra vindkraftens elproduktion från sommar och höst bidrar till bristen på el vintertid. Sverige har alltså inte brist på el sett över ett helt år, bara periodvis. Det kallas för att effekten är låg. Men rätta mig om jag har fel.

Det märkliga förolämpningen fittläpplöse

Hanif Bali fick tydligen denna omgång förolämpningar i oktober. Ordet fittläpplöse är det som väcker mitt intresse.

Hanif Bali fick tydligen denna omgång förolämpningar i oktober. Ordet fittläpplöse är det som väcker mitt intresse.

Fittläpplöse borde rimligen betyda att man saknar fittläppar, det vill säga blygdläppar. Hanif Bali är en man och identifierar sig säkert också som en man. Därför går det inte att förolämpa honom för att han saknar kvinnliga genitalier.

Att näthataren ändå attackerar honom med det ordet gör trollet till veckans tönt.

Det är lite som att kalla en rik och lycklig person för pengasaknande. Som att kalla en vegan för fruktälskare. Om något är som det ska går det inte att förolämpa någon med det. Jag är rätt säker på att Bali inte går runt och önskar att han hade fittläppar runt sina manliga genitalier.

Med tanke på förolämpningsfrasens innehållande av det med att knulla sin morsa är det kanske skrivet av en person från en etnicitet eller geografi där man sedan man anländer till Sverige börjar att göra just sådana saker. Att hävda att någon gör något är kanske i detta fall projicering. Det som sa det han var det.

Tacka vet jag Farbror Torstens förolämpningar.

Ortens gangstarappare är som småbarn

De allra minsta barnen kan i ena stunden skryta med hur mycket godis de ätit, för att i andra stunden försöka neka till att ha tagit allt godis när föräldrarna kommer och skäller på dem.

Ortenrappare, förorternas gangstarappare, är precis som dessa småbarn. Här förklarat via en tweet av Hanif Bali.

Först skryter ortens gangstarappers med sina brott och sen nekar de när polisen kommer. Då gnäller de över att bli trakasserade. Som pinsamma småbarn.

Därför är alla våldsamma och kriminella rapartister veckans töntar.

En stor anledning till avfolkningen från glesbygd och små orter

Av alla källor som är mindre lämpliga att diskutera samhällsförändringar väljer jag Den som skrattar förlorar podcast. Det var där jag fick höra först att Tranemo Kommun har tydligen anlitat en kommunpoet som läser upp vanliga meningar som dikt och det kostar 900 000 kr om året.

Nåja, det är tydligen staten som betalar och kommunpoeten Jimmy Alm gör väl rätt som försöker försörja sig på ett till synes lättvindigt sätt. Det är ju ingen verkshöjd att tala om i diktandet.

Efter kritiken har Tranemo Kommun förklarat:

”Det är poeten Jimmy Alm som äger projektet. Och det är han som sökt bidrag för projektet och fått 894 000 kronor från Kulturbryggan. Kulturbryggan är en del av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden och har som uppdrag att ge bidrag till nyskapande kultur.”

Om staten inte satsar smartare än så här på små orter förstår jag att arbetsmarknaden kanske inte alltid är den starkaste, skatterna de lägsta eller inflyttningen existerande. Meningslöshet bygger inte eftertraktade samhällen.

Två nya fel från överklasskvinnan Alexandra Pascalidou

Överklasskvinnan Alexandra Pascalidou har som vanligt gjort bort sig och haft fel. Den här gången har hon först tagit tydligt parti och pratat om utsatta barn trots att sådana inte funnits. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen utan att ens prata med Hanif Bali. Så pinsamt lite bevis fanns det hos den anklagande sidan, att man inte ens behövde det.

Överklasskvinnan Alexandra Pascalidou har som vanligt gjort bort sig och haft fel. Den här gången har hon först tagit tydligt parti och pratat om utsatta barn trots att sådana inte funnits.

Som moderator ställde Pascalidou även en del konstiga debattfrågor på Bokmässan där hon ifrågasatte Mustafa Panshiri, som i sin bok 7 råd till Mustafa hävdar att militärtjänst (att gör lumpen) är ett bra integrationstillfälle. Eftersom många ursprungssvenskar gör lumpen är det säkert bra för integrationen att den av invandrad etnicitet söker sig till försvarsmakten.

Sub-kultur att försvara landet? Vad menar hon med det?

Till skillnad från Alexandra Pascalidou tror jag heller inte att det är ett problem eller något att ifrågasätta att invandrare får lära sig hantera vapen. De börjar väl inte skjuta på folk bara för det? Eller tror Pascalidou det? Då är hon rasist i så fall.

Överklasskvinnan Alexandra Pascalidou med sina fina utbildning, dyra kläder och ännu dyrare bostad på Södermalm i Stockholm gör karriär på att godhetsknarka. Att utmåla sig och sina handlingar som goda, men hon lyckas mig veterligen aldrig göra något vettigt eller säga något klokt.

Miljöpartiets vågmästarroll

Miljöpartiet har förvisso ett språkrör med liten penis, i alla fall om vi ska tro satirnyheten om Per Bolund. Ändå har de en vågmästarroll i Riksdagen sedan sju år tillbaka. Helt absurt. Eller inte, för de utnyttjar sin möjlighet till det trots att ingen vettig röstar på dem.

Ovan en rolig anekdot som visar demokratin kan påverkas av miljömuppar som är vågmästare.